Dostupni linkovi

Članovi Vlade Republike Srpske pružili podršku premijeru Radovanu Viškoviću  


Potpredsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić izjavila je u petak 25. septembra u Banjaluci da ministri u Vladi Republike Srpske, bez obzira kojem narodu pripadaju, bezrezervno podržavaju premijera Radovana Viškovića.

Golić je u obraćanju javnosti naglasila da su ministri u Vladi RS potpisali zajedničku izjavu u kojoj osuđuju napade koji dolaze iz Federacije BiH na premijera Viškovića.

Ona je istakla da su napadi na njega spinovali u Federaciji BiH sa ciljem slabljenja Republike Srpske.

"Napadi na Viškovića koji dolaze iz FBiH su obično spinovanje i politikantsko predizborno podmetanje usmjereno na slabljenje institucija Republike Srpske i sticanje jefitnih političkih poena za pojedine stranke u Sarajevu", istakla je Golić.

Poziv Memorijalnog centra za krivične prijave

Istupu ministrice Golić prethodio je poziv iz Memorijalnog centra Srebrenica (MMC) Tužilaštvu Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića zbog njegove uloge u premještanju masovnih grobnica tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine

Memorijalni centar se poziva na iskaz zaštićenog svjedoka na Sudu Bosne i Hercegovine, u predmetu “Josipović i drugi”, koji je dat 2017. godine, a prethodno u istražnom postupku 2007. godine.

U obraćanju javnosti Golić je naglasila da su ovi potpuno neutemeljeni napadi izraz ogromnih frustracija jer je Republika Srpska politički stabilna, a FBiH već dvije godine nije u stanju da pronađe minimum političkog jedinstva da formira vladu i posveti se rješavanju ključnih problema, koji su očigledni i koji muče građane tog dijela BiH.

"Mi, ministri u Vladi Republike Srpske, smatramo da bi rješavanje ovih problema koji opterećuju i ukupne odnose u BiH, bio bolji način da se vodi predizborna kampanja, nego sijanje mržnje i klevetanje ljudi koji čine sve da budućnost naroda na ovim prostorima bude svjetlija“, navela je ona.

Ona je naglasila da ministri stoje iza Radovana Viškovića, prije svega kao dobrog i časnog čovjeka, a onda i kao premijera Republike Srpske i daju mu punu podršku da, koristeći sve zakonom propisane norme, zaštiti sebe i svoju porodicu.

Tužilaštvo BiH potvrdilo je ranije za Radio Slobodna Evropa da je Posebni odjel za ratne zločine već formirao predmet koji se odnose na više osoba, uključujući i Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske.

“Mi od ranije imamo predmet koji se odnosi na više osoba, između ostalog i na navedenog. Ne možemo davati o istome više detalja, a imamo prijavljenih više od 4.100 osoba u posebnom Odjelu za ratne zločine iz svih krajeva Bosne i Hercegovine”, rekao je glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić.

XS
SM
MD
LG