Dostupni linkovi

Svjedočenja o premijeru RS Viškoviću u Srebrenici, u vrijeme genocida


Radovan Višković
Radovan Višković

Kada Hotić, sina Samira posljednji put vidjela je 11. jula 1995. godine, kada je Vojska Republike Srpske ušle u Srebrenicu, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH). Rastali su se kod benzinske pumpe u Srebrenici, a on se se šumskim putevima sa drugim muškarcima uputio, ka Tuzli, odnosno ka teritoriji pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBIH). Uhvaćen je, prema njenim saznanjima, i odveden na stadion u Novoj Kasabi, mjestu udaljenom tridesetak kilometara od Srebrenice. Nikada ge više nije vidjela.

„Tu je bio sabirni centar, odakle su ih vodili na stratište. Moje dijete je pronađeno u grobnici Liplje i to samo tri dijela od jedne noge i to sam i ukopala“, priča Kada za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Iz Nove Kasabe, Samira su snage Vojske Republike Srpske (VRS) odvele na branu u Petkovcima, nadomak grada Zvornika, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine. Tu je, prema Kadinim saznanjima ubijen, a tijelo je više puta premiještano u sekundarne masovne grobnice, zbog čega nikada nije pronađeno kompletno.

Srebrenica: Genocid u tri čina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:42 0:00

Poziv Memorijalnog centra za krivične prijave

Memorijalni centar Srebrenica (MMC) pozvao je 17. septembra Tužilaštvo BiH da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića zbog njegove uloge u premještanju masovnih grobnica. Memorijalni centar se poziva na iskaz zaštićenog svjedoka na Sudu Bosne i Hercegovine, u predmetu “Josipović i drugi”, koji je dat 2017. godine, a prethodno u istražnom postupku 2007. godine.

Kako je objavljeno na twitter nalogu MMC, istragu traže vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je, kako navode iz ove ustanove, na Sudu BiH 2017. godine naveo da mu je "R.V. nudio novac da premješta masovne grobnice".

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica za RSE kaže kako je nedopustivo da neko ko obavlja važnu funkciju, bude opterećen tom vrstom hipoteke, tražeći da se istraži Viškovićeva ratna uloga tokom genocida u Srebrenici.

„Radovan Višković je, prema izjavama svjedoka datim pred Sudom BiH, pod zakletvom i to prema izjavama svjedoka Tužilaštva i prema izjavama svjedoka odbrane u Hagu pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) bio i u Potočarima i u Srebrenici u julu 1995. godine. U najmanje jednom slučaju učestvovao u organizaciji transporta zarobljenika, najvjerovatnije na neko od mjesta zatočenja, odnosno mjesta pogubljenja i učestvovao u takozvanoj operaciji asanacije, odnosno prekopavanja masovnih grobnica i prikrivanja dokaza o genocidu“, kaže Suljagić za RSE.

Predmet protiv Viškovića u Tužilaštvu BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa da je Posebni odjel za ratne zločine već formirao predmet koji se odnose na više osoba, uključujući i Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske (RS).

“Mi od ranije imamo predmet koji se odnosi na više osoba, između ostalog i na navedenog. Ne možemo davati o istome više detalja, a imamo prijavljenih više od 4.100 osoba u posebnom Odjelu za ratne zločine iz svih krajeva Bosne i Hercegovine”, navedeno je u pisanom odgovoru glasnogovornika Tužilaštva Borisa Grubešića na upit da pojasne o kakvom predmetu se radi.

Radi se o optužnici u predmetu 'Josipović i drugi'. Miodrag Josipović, Branimir Tešić, Dragomir Vasić, Danilo Zoljić i Radomir Pantić optuženi su za prisilno premještanje, transport i zarobljavanje bošnjačkog stanovništva, a nekima je na teret stavljeno i pogubljenje muškaraca.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Zvornik, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić komandant Štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik zvorničkog CJB, Zoljić komandant Posebnih jedinica policije (PJP), a Pantić komandir Prve čete PJP-a.

Kako ne postoje konkretne informacije o pokretanju istrage protiv premijera Viškovića, Suljagić je kaže, odlučio da pozove građane da se postupak pokrene.

„Pošto je očigledno da Tužilaštvo BiH i glavna tužiteljica već 13 godina sjede na dokazima protiv Radovana Viškovića, mi iz Memorijalnog centra smo odlučili da pozovemo građane i ponudili smo urnek krivične prijave da prijave gospodina Radovana Viškovića“, kaže Suljagić.

Svjedočenje u Hagu

Svjedok Željko Kerkez, oficir Glavnog štaba Vojske Republike Srpske na suđenju Vujadinu Popoviću, načelniku sigurnosti Drinskog korpusa VRS-a u Tribunalu u Hagu, doveo je u vezu Viškovića sa genocidom u Srebrenici.

U svjedočenju datom 25. jula 2008.godine, Kerkez je, naveo Viškovića kao jednog od dvojice svojih referenata s kojim je, kako je kazao, drugi dan po ulasku snaga u Srebrenicu (ne navodi se tačan datum) bio na lokaciji.

„Ja sam sa vozilom kojim je upravljao moj pomoćnik, Višković Radovan, sa pukovnikom Simovićem, krenuo tog dana negde u prepodnevnim časovima, sa Han Pijeska. Znači, iz sektora pozadine. Odnosno iz lokacije moje službe“, stoji u transkriptu Tribunala.

Iz svjedočenja u kojem se pominje Radovan Višković
Iz svjedočenja u kojem se pominje Radovan Višković

Potvrdio je i da se tada poručnik Višković nalazio s njim i kada su obišli lokacije na kojima su se nalazili zarobljeni Bošnjaci koji su se predali ili bili uhvaćeni dok su bježali iz Srebrenice.

„Pošto je to igralište niže od puta, jedno dva metra, mi smo se samo zaustavili na putu u blizini tog kontrolnog punkta, prihvatnog punkta. Možda je to bilo dva do tri minuta, čisto, ovaj, da uočimo šta se dešava, jer nisam prepoznavao starešine koje su bile i nastavili smo put“ naveo je Kerkez u svjedočenju.

Viškovića u vezu sa genocidom u Srebrenici povezao je i Popović je zajedno sa Ljubišom Bearom, načelnikom sigurnosti u Glavnom štabu VRS-a, 2015. godine pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici.

Ko je Radovan Višković?

Iz kabineta premijera RS Radovana Viškovića na upit RSE odgovorili su kako ne žele da komentarišu 'ni podnošenje krivične prijave protiv premijera Srpske od strane direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića, ni pisanje sarajevskih medija u vezi s tim'. Dodali su i da 'besmislicene zaslužuju da im se pridaje bilo kakav značaj'.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković na ovu je funkciju imenovan sa pozicije poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Nakon završetka ratnih dejstava u BiH, radio je kao izvršni direktor "Saobraćaja" u kompaniji „Boksit“ u Milićima kraj Zvornika na sjeveroistoku BiH.

Upravo se ova kompanija spominje kao ona čiji su kamioni korišteni za prijevoz tijela ubijenih Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995. godine u presudi Popoviću i Beari.

„Dana 13. jula 1995. godine, grupu od otprilike 300 ljudi, bosanskih Muslimana, koji su se predali ili bili zarobljeni na području puta Nova Kasaba - Konjević Polje, pripadnici snaga bosanskih Srba prevezli su u kamionima pokrivenim ceradama za koje je svjedok rekao da su bili “civilni kamioni [...] kamioni 'Boksita'”. Odvedeni su u pravcu Nove Kasabe nakon što su im oduzeti zlato i novac.1353 Pripadnici snaga bosanskih Srba koji su bili na kamionima nosili su tamnoplave maskirne uniforme“, stoji u presudi Haškog Tribunala.

U RS sumnjaju u navode svjedoka

Višković je i potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) stranke čiji je predsjednik Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Pominjanje Viškovića u kontekstu ratnih zločina Dodik je, nakon konvencije te stranke, 20. septembra u Banjaluci, prokomentarisao tako da, kaže, ne vjeruje 'da je okrvavio ruke'.

"Kada kažem da je dobar Srbin, ne mislim da apriori treba da mrzi druge. Upravo zato što poštuje druge ljude, narode i vjere, on je čovjek koji sigurno nije okrvavio svoje ruke i ono što se nameće protiv njega je izmišljotina, laž nekog svjedoka, koji pokušava da bude anoniman i zaštićen i to govori koliko laže. Ako je istina, neka se suoči sa njim", kazao je Dodik novinarima.

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović kazala je 18. septembra da joj vijest da je protiv premijera RS Radovana Viškovića u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) formiran predmet, 'djeluje kao namjerno puštena priča da bi se pažnja javnosti skrenula sa potresa u Stranci demokratske akcije (SDA)'

Ona je, agenciji Srna rekla kako misli da se skreće tema sa odlaska aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoše Čampare iz SDA i njegovih optužbi na račun dojučerašnjih stranačkih kolega i visokopozicioniranog kadra SDA.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, nakon sjednice Predsjedništva stranke, 18. septembra kazao je novinarima da je SDA pozvala Tužilaštvo BiH da pokrene i ubrza istragu na temelju navoda iznesenih pred Sudom BiH da je premijer entiteta RS-a Radovan Višković učestvovao u premještanju masovnih grobnica Bošnjaka ubijenih u srebreničkom genocidu.

***Saradnja na tekstu Erduan Katana

XS
SM
MD
LG