Dostupni linkovi

Putin pozvao na sporazum SAD-a i Rusije o nemiješanju u izbore


Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je u petak na sporazum između Rusije i Sjedinjenih Država koji garantuje da se neće miješati međusobno u izbore, piše Reuters.

U izjavi uoči američkih predsjedničkih izbora 3. novembra, Putin je pozvao na resetovanje između Rusije i SAD-a te je rekao da želi sporazum između dvije zemlje kako bi se spriječili incidenti u cyber prostoru.

“(Predlažem) razmjenu garancija o međusobnom nemiješanju u unutrašnje stvari, uključujući izborne procese, upotrebu informacionih i komunikacijskih tehnologija, kao i visokotehnoloških metoda”, rekao je Putin.

Američke obavještajne agencije ranije su zaključile da se Rusija miješala u predsjedničke izbore 2016. godine sa ciljem sticanja koristi za Donalda Trumpa, uključujući i hakiranje kampanje njegove tadašnje protukandidatkinje Hillary Clinton. Moskva negira optužbe.

“Jedan od glavnih strateških izazova našeg doba je rizik od velikog sukobljavanja u digitalnom prostoru”, rekao je Putin u izjavi Kremlja.

“Željeli bismo još jednom apelovati Sjedinjenim Državama sa prijedlogom da odobre sveobuhvatan program praktičnih mjera za ponovno uspostavljanje naših odnosa u korištenju informacionih i komunikacijskih tehnologija,” saopštio je Putin u izjavi.

Predložio je da dvije zemlje postignu sporazum o spriječavanju velikih incidenata na internetu, te je pozvao na potpuno obnavljanje komunikacija između agencija dvije zemlje, kako bi razgovarali o ključnim međunarodnim informacijama o sigurnosnim pitanjima.

Microsoft je prije dvije sedmice saopštio da su hakeri koji se dovode u vezu sa Rusijom, Kinom i Iranom pokušavali da špijuniraju ljude povezane sa Trumpom kao i Bidenom. Rusija kao i Kina odbacili su ove optužbe.

XS
SM
MD
LG