Dostupni linkovi

Microsoft: Trump i Biden na meti ruskih, kineskih i iranskih hakera


Haker, ilustrativna fotografija

Hakeri povezani s Rusijom, Kinom i Iranom pokušavaju hakirati ljude i skupine koji su uključeni u predsjedničke izbore u SAD-u 2020. godine, navodi Microsoft.

Ruski hakeri koji su prekršili demokratsku kampanju 2016. ponovno su uključeni, rekla je tehnološka tvrtka.

Microsoft je rekao da je "jasno da su strane grupe za aktivnosti pojačale svoje napore" usmjerene na izbore.

Kampanje predsjednika Donalda Trumpa i demokrata Joea Bidena nalaze se u žiži cyber-napadača.

Ruski hakeri iz grupe Strontium ciljali su na više od 200 organizacija, od kojih su mnoge povezane s američkim političkim strankama - i republikancima i demokratima, navodi Microsoft u priopćenju.

Isti cyber-napadači ciljali su i na britanske političke stranke, rekao je Microsoft, ne precizirajući koje.

Strontium je poznat i pod nazivom Fancy Bear, jedinica za cyber napad koja je navodno povezana s ruskom vojnom obavještajnom službom, GRU.

"Slično onome što smo primijetili 2016. godine, Strontium pokreće kampanje za prikupljanje vjerodajnica za prijavu ili kompromitiranje njihovih računa, vjerojatno za pomoć u prikupljanju obavještajnih podataka ili operacijama ometanja", rekao je potpredsjednik Microsofta zadužen za povjerenje i sigurnost kupaca, Tom Burt.

Tvrtka je priopćila da su kineski hakeri pokrenuli napade na pojedince povezane s kampanjom Bidena, dok su iranski hakeri nastavili s naporima usmjerenim na ljude povezane s Trumpovom kampanjom.

XS
SM
MD
LG