Dostupni linkovi

Šefica OSCE u BiH: Rješavati svakodnevne probleme građana


Šefica Misije OSCE u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec
Šefica Misije OSCE u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec

Šefica Misije OSCE (Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi) u Bosni i Hercegovini (BiH) Kathleen Kavalec posjetila je u četvrtak, 24. septembra Mostar i Stolac, gdje je razgovarala o predstojećim lokalnim izborima sa predstavnicima političkih stranaka, Izborne komisije Mostar i nevladinih organizacija.

Ona je naglasila značaj što će građani Mostara konačno imati priliku da ostvare svoje demokratsko pravo na izborima u ovom gradu.

Ambasadorica Kavalec je, kako se navodi u saopštenju iz Misije OSCE u BiH, naglasila potrebu za konstruktivnim dijalogom tokom kampanje i nakon izbora, uključujući napore usmjerene ka sprečavanju izbornih prevara.

Šefica Misije OSCE u BiH je takođe govorila o podršci ove organizacije međureligijskoj saradnji i dijalogu.

To je bila tema susreta s vjerskim zvaničnicima - mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim Petrom Palićem, mostarskim muftijom Salemom ef. Dedovićem i predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice u Stocu Orhanom Tikvešom.

Kavalec je nagalsila značaj podrške Misije konstruktivnom dijalogu i zajedničkim inicijativama koje imaju za cilj promociju tolerancije i suradnje.

"Svjesna sam činjenice da je 2020. godina osjetljiva godina s obzirom na predstojeće lokalne izbore, kako u Mostaru gdje su bili onemogućeni, tako i u Stocu gdje je bilo problema na prethodnim lokalnim izborima, no pozivam sve lidere zajednica, u koje spadaju i vjerski lideri, da promoviraju i usmjere napore u kreiranje politike koja rješava stvarne svakodnevne probleme građana i jačaju zajednice u kojima žive", poručila je Kavalec tokom posjete Mostaru i Stocu.

XS
SM
MD
LG