Dostupni linkovi

Abrams: SAD će uvesti još sankcija Iranu


Elliott Abrams

Sjedinjene Države će uvesti nove sankcije određenom broju iranskih zvaničnika i entiteta, uključujući sudiju koji je iranskog rvača Navida Afkarija osudio na smrt, rekao je specijalni američki izaslanik za Iran i Venecuelu Elliott Abrams.

Abrams je to izjavio pred Odborom za spoljne odnose Senata u Vašingtonu gde je 24. septembra pozvan na diskusiju o spoljnoj politici administracije predsednika SAD Donalda Trumpa prema Bliskom Istoku.

Navid Afkari pogubljen je 12. septembra nakon što je osuđen zbog ubistva pripadnika snaga bezbednosti tokom antivladinih protesta 2018. godine, izvestili su iranski državni mediji.

Američki predsednik Donald Trump pozvao je Iran da mu poštedi život, a pogubljenje je osudila međunarodna zajednica.

Demokratski članovi Odbora za spoljne odnose iskoristili su saslušanje da kritikuju Trampovu politiku prema Iranu, navodeći da je predsednikova odluka o povlačenju iz nuklearnog sporazuma sa Teheranom 2015. godine propala.

Trump je 2018. godine objavio odluku da se Sjedinjene Države povlače iz sporazuma šest svetskih sila i Irana, poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) kojim se Teheran obavezao da će obustaviti nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija.

U odgovoru na pitanja senatora Boba Menendeza (demokrata iz New Jerseya), Elliott Abrams je priznao da se Iran "još malo približio" izradi nuklearne bombe otkako su se SAD povukle iz JCPOA.

Abrams je, međutim, rekao da je politika Trampove administracije "maksimalnog pritiska" na Iran, koja uključuje sankcije protiv pojedinaca i kompanija, značajno oštetila iransku ekonomiju i da očekuje da se Teheran vrati na pregovore.

XS
SM
MD
LG