Dostupni linkovi

Picula: Očekujem predan rad Skupštine Crne Gore u pregovorima sa EU


Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula
Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula

"Početak rada novog saziva Skupštine Crne Gore, nakon potvrđivanja nove parlamentarne većine, predstavlja prve korake ka formiranju nove izvršne vlasti", saopštio je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

U saopštenju dostavljenom medijima povodom novog saziva Skupštine Crne Gore, Picula je ocijenio da ohrabruje izjava novoizabranog predsjednika Skupštine Alekse Bečića, koji je najavio nastavak rada na reformama i istakao kao prioritet put ka Evropskoj Uniji.

"Od novog saziva Skupštine Crne Gore očekujem kontinuiranu i produktivnu saradnju, te predan rad na napretku Crne Gore, pogotovo u ključnim poglavljima u pregovorima s EU", navodi se u saopštenju Picule.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru je konstatovao da nije dobra poruka za rodnu ravnopravnost to što novi saziv Skupštine ima samo 18 poslanica (od ukupno 81 poslaničkog mandata).

"Takođe smatram da institucije, simboli i Ustav Crne Gore zaslužuju maksimalan obzir, te pozivam sve političke aktere Crne Gore da poštuju državne simbole i institucije Crne Gore i djeluju u skladu s njenim ustavnim načelima", navodi Picula.

On je dodao da su građanke i građani Crne Gore visokim odazivom na parlamentarnim izborima poslali jasnu poruku da u vremenu teške zdravstvene, ekonomske i društvene krize očekuju od svojih izabranih zvaničnika odgovorno ponašanje i rješavanje problema na putu prema EU.

"Taj cilj podržava izrazita većina crnogorskog društva, te se nadam da su svi izabrani svjesni svoje odgovornosti u ovim kriznim vremenima kako za Crnu Goru, tako i za regiju i EU", navodi Picula, koji očekuje brzo formiranje nove izvršne vlasti kojoj će put prema članstvu u EU i dosadašnji spoljnopolitički ciljevi biti na vrhu prioriteta.

Prva sjednica novog crnogorskog parlamenta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta, novi saziv Skupštine Crne Gore je verifikovan 23. septembra, a za predsjednika je izabran Aleksa Bečić.

Novu parlamentarnu većinu su formirale tri koalicije ("Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo"), čime je nakon tri decenije smijenjena Demokratske partije socijalista predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Đukanovićevih trideset godina vlasti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:45:45 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG