Dostupni linkovi

Borrell: EU ne priznaje Lukašenka za predsednika


Josep Borrell

Komesar za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije (EU) Žozep Borel (Josep Borrell) izjavio je da EU odbija da prizna Aleksandra Lukašenka za predsednika Belorusije.

Borel je naveo da novom mandatu Lukašenka nedostaje demokratski legitimitet jer je baziran na lažiranim izbornim rezultatima.

"Ova inauguracija direktno je u suprotnosti sa voljom većine stanovnika Belorusije, izražene u mnogobrojnim, mirnim protestima od izbora, i služi samo daljem produbljivanju političke krize u Belorusiji", rekao je Borel u izjavi 24. septembra, dodajući da Brisel razmatra svoje odnose sa Minskom.

Lukašenko je 23. septembra položio zakletvu za novi, šesti predsednički mandat, uprkos protestima i zahtevima da se povuče posle 26-godišnje vladavine.

Belorusija se suočava sa mogućim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i EU zbog spornih izbora nakon kojih je usledilo nasilno razbijanje protesta.

Iz Ujedinjenih nacija su prošle sedmice naveli kako je više od 10.000 bilo "agresivno uhapšeno" nakon izbora, te kako je prijavljeno više od 500 slučajeva mučenja i hiljade slučajeva "zverskog premlaćivanja“.

XS
SM
MD
LG