Dostupni linkovi

Na Kosovu uhapšen jedan od osnivača OVK Salih Mustafa


Sedište suda i tužilaštva specijalizovanog za suđenje nekadašnjim pripadnicima OVK u Hagu
Sedište suda i tužilaštva specijalizovanog za suđenje nekadašnjim pripadnicima OVK u Hagu

Specijalizovano tužilaštvo je na Kosovu 24. septembra uhapsilo Saliha Mustafu, na osnovu naloga za hapšenje i potvrđene optužnice koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova.

Salih Mustafa jedan je od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), zone Lap, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa predsednik Udruženja ratnih veterana OVK Husni Gucati. U poslednje vreme, Mustafa je bio viši zvaničnik u Ministarstvu odbrane Kosova.

Ovo je prvo hapšenje po nalogu Specijalizovanog tužilaštva koje se bavi istragom navodnih zločina pripadnika OVK.

"U ovom trenutku se vrši prebacivanje gospodina Mustafe u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu gde će se njegovo prvo pristupanje sudu bez odlaganja obaviti pred sudijom za prethodni postupak", navodi se u izjavi Specijalizovanog tužilaštva.

"U skladu sa Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, policija u okviru Specijalizovanog tužilaštva je ovlašćena i nadležna da vrši ovlašćenja koja prema kosovskom zakonodavstvu ima policija Kosova", navodi se u izjavi.

Pored toga, kako piše u izjavi, Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu predviđa da se, na osnovu naloga ili naredbe za hapšenje Specijalizovanih veća, sprovodi u pritvor lice protiv koga je optužnica potvrđena.

Nove informacije o ovom predmetu će biti dostavljene u narednom periodu, navodi se u izjavi.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu, kosovska institucija formirana na insistiranje međunarodne zajednice, bavi se istragom navodnih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenih nad etničkim manjinama i političkim rivalima koji se pominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011, čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.

Prve optužnice podnete su u februaru tekuće 2020. godine. Specijalizovano tužilaštvo je krajem juna saopštilo da je aprila prosledilo optužnicu na razmatranje za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv predsednika Hašima Tačija lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veselija (Kadri Vesli) i drugih lica čija imena nisu objavljena. Tači je inače u julu četiri dana bio ispitivan od strane tužioca u Hagu.

Sudija prethodnog postupka ima rok od maksimalnih šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnice. Sadržaj optužnica američkog tužioca Džeka Smita (Jack Smith) je poverljiv sve dok ih sudija ne potvrdi.

Na Kosovu su se mnogi protivili formiranju ovog suda budući da se bavi samo navodima iz izveštaja Dika Martija, u kojem se ne pominju i srpski zločini na Kosovu.

XS
SM
MD
LG