Dostupni linkovi

Trump kritikovao Kinu za COVID-19, Peking: 'Američki predsjednik širi politički virus u UN-u'


Američki predsjednik Donald Trump iskoristio je svoje obraćanje Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) u utorak, 22. septembra, kako bi napao postupanje Kine sa pandemijom, rekavši da UN mora "Kinu smatrati odgovornom" za svoje postupke vezane za izbijanje pandemije, prenosi Reuters.

Suprotno tome, kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na pojačanu saradnju oko pandemije.

Trump je također optužio Peking da su omogućili ljudima da napuštaju Kinu u ranim danima uzbijanja zaraze kako bi zarazili svijet, dok su zatvorili domaća putovanja.

"Moramo smatrati odgovornim naciju koja je pustila kugu u svijetu, odnosno Kinu", rekao je Trump u obraćanju Generalnom vijeću UN-a iz Bijele kuće.

"Kineska vlada i Svjetska zdravstvena organizacija, koju gotovo da kontroliše Kina, lažno su izjavili da nema dokaza o prenošenju virusa sa čovjeka na čovjeka", rekao je Trump. "Kasnije su lažno rekli da ljudi bez simptoma neće širiti bolest", dodao je američki predsjednik.

On je također obećao distribuciju vakcine i rekao: "Pobijedit ćemo virus i zaustavit ćemo pandemiju".

Sjedinjene Države su zemlja najpogođenija korona virusom, sa preko 200.000 preminulih.

Ambasador Kine pri UN-u Zhang Jun izjavio je da je Trump današnjim govorom na početku godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a "širio politički virus" iznoseći "neosnovane optužbe" protiv Pekinga zbog načina na koji je Kina upravljala epidemijom korona virusa.

"U trenutku kada se međunarodna zajednica zaista teško bori protiv COVID-a 19, SAD širi politički virus ovdje u Generalnoj skupštini", rekao je novinarima ambasador Zhang Jun.

"Kina čvrsto odbacuje i protivi se tim neosnovanim optužbama koje joj je uputio SAD", rekao je kineski ambasador. "Američka galama je nespojiva sa atmosferom Generalne skupštine", dodao je on.

U uvodnom govoru na Generalnoj skupštini generalni sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio je da se svijet kreće u "veoma opasnom smjeru" sa američko-kineskim tenzijama.

"Moramo uraditi sve kako bismo izbjegli novi hladni rat", rekao je Guterres.

XS
SM
MD
LG