Dostupni linkovi

Bregu: Zajedničkim graničnim prelazima region bi uštedio 800 miliona eura godišnje


Generalna tajnica Vijeća za regionalnu sradnju Majlinda Bregu na konferenciji za novinare održanoj na graničnom prelazu Tabanovci između Sjeverne Makedonije i Srbije kazala je kako bi se zajedničkim graničnim prelazima moglo uštedjeti 800 miliona eura godišnje, saopšteno je iz Vijeća za regionalnu saradnju.

„Ako bismo imali više zajedničkih graničnih prelaza i ako bi oni radili 24 časa, 7 dana u sedmici, uz sve potrebne propise, pojednostavljene fitosanitarne procedure i carinske propise, tada bismo, kao region, godišnje uštedili 800 miliona eura,“ rekla je generalna tajnica Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Bregu je također rekla da je Vijeće za regionalnu saradnju pokrenulo uspostavljanje zelenih koridora tokom blokade izazvane pandemijom zajedno sa Sekretarijatom transportne zajednice, CEFTA-om, Evropskom komisijom i vladama šest ekonomija Zapadnog Balkana.

"Ovim je omogućen nesmetan protok roba i lijekova u regionu, a sjetit ćete se koliko smo svi bili nervozni na početku. Počeli smo sa dnevnim protokom od 2.000 kamiona, koji su na graničnom prelazu satima čekali u redu, čak i po 20 sati", dodala je Bregu uz napomenu da svaki minut kojeg vozač kamiona kasni znači dva izgubljena eura.

„Sada imamo protok od 13.000 kamiona dnevno, a ta bi brojka mogla biti i veća", navela je Bregu.

Novinarima su se, osim generalne sekretarke Bregu, obratili i direktor Sekretarijata CEFTA-e Emir Đikić, direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek i predstavnici carinskih uprava Sjeverne Makedonije i Srbije.

XS
SM
MD
LG