Dostupni linkovi

Bregu: Značaj regionalne saradnje nastavlja da raste


Majlinda Bregu
Majlinda Bregu

Pandemija korona virusa je prema mišljenju 72 posto građana i privrednika šest zemalja Zapadnog Balkana velika prijetnja njihovim nacionalnim ekonomijama, pokazalo je specijalno izdanje istraživanja Balkan barometer za 2020 .godinu posvećeno uticaju COVID-19, koje je na online prezentaciji u srijedu, 24. juna, predstavilo Vijeće za regionalnu saradnju (RCC).

Istraživanje javnog mnijenja i privrednika Zapadnog Balkana, Vijeće je provelo u maju, a tokom istraživanja utvrđeno je da je 68 posto građana zabrinuto za svoje ili za radno mjesto člana svoje porodice, dok je samo jedna trećina zadovoljna mjerama koje vlasti provode radi očuvanja radnih mjesta.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu rekla je da je značaj regionalne saradnje prepoznaju građani i privrednici i to čak njih 77 posto, dok 65 posto vjeruje da je ono što spaja građane zapadnog Balkana važnije od onog što ih razdvaja.

"Brzo širenje virusa COVID-19 bilo je za sve nas sumoran podsjetnik na to da nesreće ignorišu granice i da je saradnja možda jedino što održava obećanje da smo zajedno jači", rekla je Bregu.

Građani Zapadnog Balkana, njih 65 posto potvrdilo je da cijene stranu pomoć koja je stizala tokom vremena blokade zbog pandemije, a ogroman dio je stigao iz Evropske unije.

Komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) rekao je tokom predstavljana Balkan barometra za 2020 da je Evropska unija samo za oporavak nakon pandemije regionu namjenila 3,3 milijarde eura.

Većina, tačnije 59 posto građana Zapdnog Balkan podržava članstvo u Evropskoj uniji, dok njih 71 posto daje prednost Uniji kao najvažnijem trgovinskom partneru regiona.

Na pitanje koga smatraju najkorumpiranijim, 83 posto građana Zapadnog Balkana istaklo je političke stranke, 80 posto sudstvo, 79 posto carinu, 76 posto zdravstvene radnike, a 76 posto parlamente.

Istraživanje Balkan barometra pokazalo je da je 71 posto mladih sa Zapadnog Balkana razmišlja o odlasku u inostranstvo radi posla.

U doba pandemija COVID-19, privrednici, njih 60 posto smanjili su obim poslovanja, dok je 21 posto ili privremeno ili u potpunosti prekinulo svoje poslovanje. Samo je 5 posto njih radnicima uručilo otkaze.

"Virus COVID-19 će biti prelomna tačka za region. Korištenje informacija i mišljenja u svrhu političkih usmjerenja može biti vezivno tkivo koje će nas držati zajedno", zaključila je Bregu.

Balkan barometar finansira Evropska unija a provodi ga Vijeće za regionalnu saradnju.

XS
SM
MD
LG