Dostupni linkovi

Trump u subotu objavljuje svoj izbor za upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu


Predsednik Sjedinjenih Država Donald Trump rekao je da će u subotu objaviti ime nove sutkinje koja će popuniti upražnjeno mesto preminule Rut Bejder Ginsberg u Vrhovnom sudu zemlje, prenosi agencija Beta pisanje AFP-a.

"Objaviću moju kandidatkinju za Vrhovni sud u subotu, u Beloj kući, a tačno vreme ostaje da se utvrdi", napisao je republikanski predsednik na Twitteru.

Sutkinja Ginsberg, 87-ogodišnja liberalna ikona, preminula je u petak nakon duge borbe sa rakom. Trump je ranije rekao da razmatra pet kandidatkinja da zamene Ginsberg.

Američki Senat treba da potvrdi prostom većinom sudije Vrhovnog suda koji se imenuju na doživotnu funkciju.

Demokrate smatraju da treba čekati da prođu izbori 3. novembra na kojima je Trumpov rival demokrata Joe Biden, pre nego što se glasa o novoj sutkinji Vrhovnog suda. U slučaju da Biden pobedi smatraju da treba da se čeka dok on ne preuzme dužnost, čak u januaru 2021.

Međutim, šef republikanske većine u Senatu Mitch McConnell rekao je još u petak da planira da organizuje glasanje za Trumpovu kandidatkinju pre predsedničkih izbora.

U Senatu republikanci imaju većinu od 53 mesta, demokrate 47. Dve umerene republikanske senatorke su ocenile da Senat ne bi trebalo da odlučuje o novoj sudiji pre predsedničkih izbora ali je veliki Trampov kritičar Mitt Romney rekao u utorak 22. septembra da se neće tome suprotstaviti.

Ako se ni jedan drugi senator iz konzervativne partije ne protivi to će dati dovoljno glasova republikancima da izglasaju osobu koju Trump predloži.

Čak i ako bi bilo 50-50 mogli bi da imaju dovoljno glasova zahvaljujući intervenciji potpredsednika Mikea Pencea koji može da da odlučujući glas ako je jednako podeljeno.

XS
SM
MD
LG