Dostupni linkovi

Preminula liberalni sudija Vrhovnog suda SAD Ginsburg


Rut Bejder Ginsburg (Ruth Bader Ginsburg), tek druga žena u Vrhovnom sudu, bila je neumorni borac za ženska prava. "Majka mi je stalno ponavljala dvije stvari. Jedna je da budem dama, a druga da budem neovisna", izjavila je 2005. godine.

Sudija američkog Vrhovnog suda i veliki borac za prava žena Rut Bejder Ginsburg preminula je u 87. godini, što predsedniku SAD Donaldu Trampu pruža priliku da imenuje trećeg sudiju u tu instituciju uoči predsedničkih izbora.

Predsednička kampanja je već izazvala najžešće podele u zemlji a vest o smrti Ginsburg dodala je novu težinu izborima i još jedan razlog za veliku "bitku" demokrata i republikanaca oko izbora novog sudije koji će odlučivati o pristupu abortusu i ekološkim propisima.

Smrt Rut Bejder Ginsburg mogla bi da promeni ideološku ravnotežu suda u kome trenutno sedi pet konzervativnih i četiri liberalnih sudija.

Mesecima je glavni fokus u kampanji bilo postupanje predsednika Trampa sa korona virusom, najvećom zdravstvenom krizom koja je ozbiljno ugrozila njegove izglede za reizbor.

Demokrate i republikanci uveliko su se ujedinili kasno sinoć hvaleći Ginsburg kao vodećeg pravnog mislioca i zagovornika ženskih prava.

Suočeni sa izgledima da izgube i Belu kuću i Senat, neki republikanci su upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu smatrali jednim od retkih načina da Tramp privuče pristalice van svog najodanijeg jezgra pristalica, posebno žene.

Tramp je povodom smrti Rut Ginsberg, rekao da je Amerika izgubila "titana pravnih nauka i osobu briljantnog uma". "Njena mišljenja i odluke koje su se odnosile na prava žena inspiracija su svim Amerikancima i generacijama pravnika", ocenio je on.

Lider većine u Senatu Mič Mekonel, izjavio je da će Senat glasati o Trampovom kandidatu da zameni Ginzburg, iako je ovo izborna godina.

Džo Bajden je sinoć izjavio da bi novog sudiju Vrhovnog suda trebalo da izbere pobednik novembarskih izbora.

"Ruth Bader Ginsberg je bila dosljedno pouzdan glas za slobodu i priliku za sve. I, znate, nikad nije podbacila. Bila je žestoka i nepokolebljiva u svojoj potrazi za zakonskim pravima građanskih sloboda. Da budem jasan, u narednim danima birači bi trebali birati predsednika, a izabrani predsjednik bi trebao nominirati novo ime koje će odobriti Senat".

Kandidate za Vrhovni sud imenuje predsednik, a potom moraju biti potvrđeni u Senatu u kojem većinu trenutno imaju Trampovi republikanci.

XS
SM
MD
LG