Dostupni linkovi

Beograd Prajd pokrenuo peticiju za Zakon o istopolnim partnerstvima


Parada ponosa u Beogradu, septembar 2019.
Parada ponosa u Beogradu, septembar 2019.

Beograd prajd pokrenuo je na svom saju onlajn peticiju za usvajanje Zakona o registrovanim istopolnim partnerstvima u Srbiji, kako bi skrenuli pažnju na obavezu države da pravno reguliše ovo pitanje.

"Pripadnice i pripadnici LGBT+ zajednice nemaju jednaka prava kao ostale građanke i građani Srbije, jer ne mogu uživati prava, obaveze i zaštitu koji proizlaze iz zakonskog uređenja odnosa između partnera", navodi se na sajtu parada.rs.

Kako se ističe, regulacija istopolnog partnerstva je obaveza Srbije od 2005. godine, kada je doneta presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Olijari i drugi protiv Italije, prema kojoj je svaka država članica Saveta Evrope dužna da pravno reguliše zajednicu života dve osobe istog pola.

U peticiji se ističe da je Nacrt zakona o registrovanim istopolnim zajednicama sastavljen još 2010. godine od strane više organizacija civilnog društva i predat nadležnim organima na razmatranje i usvajanje.

Nacrt, kako se navodi, "ne predviđa mogućnost da osobe istog pola stupe u brak, jer je brak između pripadnika istog pola zabranjen Ustavom".

"Ovim zakonom je predviđeno da registrovani partneri uživaju sva zakonom određena prava iz penzijskog, zdravstvenog i socijalnog osiguranja kao i partneri u bračnoj i/ili vanbračnoj zajednici", piše u peticiji.

"Procenjuje se da oko 10 odsto pripadnika svake države, pa tako i Srbije pripada LGBT+ zajednici. U borbi za jednakost, za uspeh nam je neophodna solidarnost i podrška što većeg broja građanki i građana", navodi se u peticiji.

Na pitanje da li se radi na usvajanju Zakona o registrovanim partnerstvima i Zakona o rodnom identitetu, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka saopštilo je 17. septembra za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će se "ova značajna pitanja sigurno naći na dnevnom redu nakon formiranja nove Vlade Republike Srbije".

Zbog pandemije korona virusa, 10. jubilarna Nedelja ponosa u Srbiji bila je održana od 14. do 20. septembra online, a centralni događaj – Parada ponosa, koja je bila planirana za 19. septembar, pomerena je za sledeću godinu.

XS
SM
MD
LG