Dostupni linkovi

Ambasada SAD: Spremna kancelarija DFC u Beogradu


Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu saopštila je na svom Twitter nalogu da je nova kancelarija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu spremna.

"Radujemo se dolasku izvršnog direktora DFC Adama Bolera (Boehler) i izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela (Richard Grenell). Jedva čekamo da počnemo da radimo", navela je ambasada na Twitteru.

Delegacija Vlade SAD, predvođena izvršnim direktorom DFC-a Adamom Belerom, dolazi 21. septembra uveče u Beograd u okviru, kako je ranije najavljeno iz DFC-a, unapređenja ekonomske saradnje i razvoja.

Boler je ranije najavio da će delegacija pripremiti otvaranje kancelarije DFC-a u Beogradu, kako je predviđeno sporazumom o normalizaciji ekonomskih odnosa Kosova i Srbije koji je potpisan 4. septembra u Vašingtonu.

Delegacija, u kojoj je i izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel, sastaće se 22. septembra u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

U okviru razgovora u Beogradu, planirani su i susreti sa predstavnicima Privredne komore Srbije i privatnog sektora.

Državna delegacija SAD prethodno je boravila na Kosovu, gde su Boler i kosovski premijer Avdulah (Avdullah) Hoti potpisali zajedničku izjavu u kojoj se potvrđuje namera DFC-a da pomogne podsticanje investicija između SAD i Kosova.

"Očekuje se da će novi Sporazum o podsticaju ulaganja između Kosova i Sjedinjenih Država pružiti pristup čitavom spektru investicione podrške Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja SAD-a, kao i uspostaviti obaveze u vezi podrške Korporacije za projekte na Kosovu i kosovskom radu na njima", kaže se u izjavi potpisanoj u okviru posete američke vladine delegacije Prištini.

XS
SM
MD
LG