Dostupni linkovi

Premijer Libana: Što prije formirati vladu


Mustafa Adib
Mustafa Adib

Sve strane u Libanu trebale bi da sarađuju kako bi se omogućilo formiranje nove Vlade i kako bi ta inicijativa Francuske odmah uspjela, izjavio je imenovani libanski premijer Mustafa Adib.

U Libanu je zavladala ekonomska kriza, koja predstavlja najveću prijetnju stabilnosti u zemlji nakon građanskog rata koji je trajao od 1975. do 1990. godine, podsjeća agencija Rojters.

Međutim, trud Francuske da se lideri različitih frakcija usaglase u vezi sa formiranjem nove Vlade kako bi se počeli rješavati problemi tek treba da urode plodom.

Sto godina Libana uz sukobe u Bejrutu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Formiranje nove Vlade otežano je zbog zahtjeva dvije dominantne šiitske stranke - Hezbolaha i pokreta Amal, da se imenuju šiitski ministri u kabinetu, uključujući ministra finansija.

"Liban nema taj luksuz da traći vrijeme usljed krize bez presedana kroz koju prolazi", rekao je Adib, koji pripada sunitima i kojeg podržavaju bivši premijeri Libana, uključujući Saada el Haririja.

Adib je upozorio da će bilo kakvo odgađanje samo pogoršati krizu, te da zbog toga sve strane trebaju da sarađuju u formiranju vlade u kojoj će biti "stručnjaci sposobni da zaustave kolaps i počnu da rade na izvođenju zemlje iz krize".

On je dodao da neće štedjeti trud kako bi dostigao cilj u saradnji sa predsjednikom Libana Mišelom Aunom.

Libanska vlada podnijela je ostavku 13. avgusta uslijed nasilnih protesta zbog eksplozije 4. avgust koja je opustošila dijelove Bejruta i odnijela više od 200 života.

Eksplozija u Bejrutu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

XS
SM
MD
LG