Dostupni linkovi

Srbija: Za zdravstveni nadzor prijavljeno 10 hiljada građana


Testiranje građana u Institutu "Batut", 26. jun 2020.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović izjavila je da se od 18. septembra u 18 sati, kada je u Srbiji stupila na snagu mera zdravstvenog nadzora za putnike koji se vraćaju iz inostranstva, na portal e-zdravlje prijavilo oko 10.000 građana.

"Među onima koji su se prijavili bilo je sumnji na COVID-19 i u tom slučaju treba otići u kovid ambulantu, kako bi se bila otklonjena svaka sumnja", rekla je Jovanović za Radio televiziju Srbije.

Ona je dodala da, ukoliko sumnje nema, "stanje treba pratiti narednih deset dana i odjaviti se sa nadzora ukoliko situacija bude u redu".

"Svi oni koji ne mogu elektronski da se prijave na odgovarajući portal, a detalji se dobijaju pri ulasku u Srbiju, trebalo bi da odu kod svog izabranog lekara. Mera važi za sve, bez obzira da li imaju simpome ili ne", navela je Jovanović.

Nove mere Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv virusa korona odnose se na građane koji se vraćaju iz zemalja gde je veliki broj zaraženih.

Oni na granici dobijaju upozorenja sa instrukcijama kako da se ponašaju ukoliko imaju, odnosno ako nemaju simptome virusa korona.

Građani koji imaju simptome dužni su da se jave u kovid ambulante, dok oni koji ih nemaju trebaju odmah po povratku da urade test samoprocene na virus koji je dostupan na sajtu e-zdravlje.

XS
SM
MD
LG