Dostupni linkovi

Karantin za cijele četvrti u Madridu


Madrid tokom pandemije korona virusa
Madrid tokom pandemije korona virusa

Restriktivne mjera zbog povećanog širenja korona virusa uvodi Španija. Policija će od ponedjeljka kontrolirati izlaske i ulaske stanovnika u nekim dijelovima Madrida i okolice, čija će aktivnost biti prisilno ograničena kako bi se zaustavilo širenje korona virusa.

Regionalna vlada Madrida najavila je u petak posebne mjere u 26 područja samog grada te u 11 predgrađa, uglavnom na jugu i jugoistoku gdje je tradicionalno žive siromašniji građani i migranti.

Stanovnici uhvaćeni u kršenju odredbe bit će kažnjeni sa 600 eura, a financijske sankcije mogu ići sve do 600.000 eura što se uglavnom odnosi na poslovne objekte. Iz tih dijelova grada bit će zabranjeno izlaziti, ali i ulaziti u njih u idućih 14 dana.

Prolaz će biti dopušten jedino ljudima koji moraju ići na posao (a da ga ne mogu obavljati od kuće), onima na putu u domove zdravlja i bolnice, banke, škole i obrazovne ustanove, te onima koji odlaze čuvati uzdržavane osobe.

Restorani i kafići moraju smanjiti kapacitet za 50 posto te ne smiju posluživati na šanku, a dvostruko manje ljudi će primati trgovine, autoškole, sportski centri i hoteli. Parkovi će biti zatvoreni.

“Ovo je nužno kako ne bi smo morali proglasiti vanredno stanje i uvesti karantenu (za čitavu pokrajinu Madrid). To bi pak značilo ekonomsku katastrofu”, rekla je Isabel Diaz Ayuso, predsjednica pokrajine Madrid, na konferenciji za medije.

"Zaraza se širi na druženjima u porodičnom okruženju i među prijateljima", dodala je.

U petak navečer se na glavnom madridskom trgu Puerta del Sol okupilo oko 200 demonstranata protiv mjera tvrdeći kako se njima provodi segregacija i stigmatizira stanovnike iz tih četvrti.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

XS
SM
MD
LG