Dostupni linkovi

Fikretu Abdiću produžen pritvor za još dva mjeseca


Fikret Abdić, načelnik općine Velika Kladuša
Fikret Abdić, načelnik općine Velika Kladuša

Na prijedlog Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK, Federacija Bosne i Hercegovine), Kantonalni sud u Bihaću je za dva mjeseca produžio pritvor načelniku općine Velika Kladuša, Fikretu Abdiću, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva.

Postupajuća tužiteljica predložila je, na ročištu koje je održano 16. septembra, da se ‘prvoosumnjičenom u predmetu "Mreža" pritvor produži za tri mjeseca zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio više krivičnih djela zbog kojih se vodi istraga u ovom predmetu’.

Navela je i pritvorske razloge odnosno okolnosti koje "ukazuju na opasnost od bjekstva i naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo".

“Kantonalni sud u Bihaću je odlučujući o prijedlogu Tužilaštva zaključio da postoje navedeni pritvorski razlozi, ali i da se sve radnje dokazivanja koje je Tužilaštvo u obavezi poduzeti za okončanje istrage i donošenje konačne tužilačke odluke mogu poduzeti u roku od dva mjeseca”, saopšteno je.

Zbog toga je Kantonalni sud u Bihaću, Abdiću produžio pritvor za dva, a ne za tri mjeseca, kako je predložilo Tužilaštvo USK.

Pritvor po rješenju Kantonalnog suda, kako se navodi, može trajati do 18. novembra 2020. godine ili do nove odluke Suda.

Fikret Abdić, načelnik Velike Kladuše, i njegovi saradnici uhapšeni su 18 juna u policijskoj akciji kodnog naziva “Mreža”, zbog sumnje na zloupotrebu položaja i korupciju.

On se tereti da je koristio službeni položaj načelnika opštine od 2017. godine do kraja 2019. godine, jer je mimo zakona uvećavao plate i isplaćivao nagrade pojedinim državnim službenicima, te da je mimo zakona unaprijedio nekoliko državnih službenika u opštini.

Inače, Županijski sud u Karlovcu osudio je Fikreta Abdića 2003. godine na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske Krajine od 1993. do 1995. godine.

Proglašen je tada krivim zbog uspostave Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, te zato što je, kao vrhovni komandant tzv. Narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara kroz koje je prošlo najmanje 5.000 ljudi.

U martu 2012. godine je pušten na slobodu iz zatvora u Puli, nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odnosno deset godina i devet mjeseci.

U oktobru 2016. Abdić je pobijedio na opštinskim izborima i osvojio mandat za načlenika Opštine Velika Kladuša.

XS
SM
MD
LG