Dostupni linkovi

BiH: Pritvor za dva osumnjičena u akciji Mreža, troje se brani sa slobode


Fikret Abdć, načelnik opštine Velika Kladuša, jedan oh uhapšenih u akciji
Fikret Abdć, načelnik opštine Velika Kladuša, jedan oh uhapšenih u akciji

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) uputilo je Kantonalnom sudu u Bihaću prijedlog za određivanje mjere pritvora za dva osumnjičena od ukupno šest privedenih u četvrtak 18. juna u akciji pod nazivom ˝Mreža˝.

U ovoj akciji uhapšen je i Fikret Abdić, načelnik opštine Velika Kladuša koja se nalazi na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH), te nekoliko njegovih saradnika, zbog sumnje na zloupotrebu položaja i korupciju.

U saopštenju iz Kantonalnog tužilaštva nisu precizirali o kojim licima se radi, ali su naveli da su tri lica priznala krivicu i da su puštena da se brane sa slobode, dok je za jednog uhapšenog izrečena mjera zabrane. Navodi se da je jedno lice nedostupno tužilaštvu, jer se nalazi van zemlje.

Iz Tužilaštva USK-a, ranije su naveli da vode istragu protiv sedam fizičkih i jednog pravnog lica, koji se sumnjiče da su počinili više krivičnih djela od 2016. do danas, zloupotrebom položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Prema tvrdnjama Tužilaštva optuženi su kršili Zakon o javnim nabavkama sklapajući direktne sporazume sa samo jednim pravnim licem.

Abdić se tereti da je koristio službeni položaj načelnika opštine od 2017. godine do kraja 2019. godine, jer je mimo zakona uvećavao plate i isplaćivao nagrade pojedinim državnim službenicima, te da je mimo zakona unaprijedio nekoliko državnih službenika u opštini.

Dvoje optuženih se tereti da su isplaćivali sredstva iz budžeta opštine za dvije neprofitne organizcaije mimo procedura.

Inače, Županijski sud u Karlovcu osudio je Fikreta Abdića 2003. godine na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske Krajine od 1993. do 1995. godine.

Proglašen je krivim zbog uspostave Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, te zato što je, kao vrhovni komandant tzv. Narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara kroz koje je prošlo najmanje 5.000 ljudi.

U martu 2012. godine pušten je na slobodu iz zatvora u Puli nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odnosno deset godina i devet mjeseci.

U oktobru 2016. Abdić je pobijedio na opštinskim izborima i osvojio mandat za načlenika Opštine Velika Kladuša.

Fikret Abdić i njegov sin Ervin Abdić 2015. godine na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćno su oslobođeni optužbi da su počinili više krivičnih djela privrednog kriminala, među kojima i da su protupravno stekli vilu u Voloskom.

Prema optužnici, Fikreta Abdića teretilo se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna (75. 000 eura), a zatim da je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu tvrtke, vilu u Voloskom, vrijednu skoro 240.000 eura.

Fikret Abdić prije rata u Bosni i Hercegovini bio je na čelu nekadašnjeg giganta Agrokomerca, koje je upošljavao 14 hiljada osoba. Uhapšen je i optužen 1987. godine u aferi Agrokomerc pod optužbom za izdavanje mjenica bez pokrića u vrijednosti od oko 400 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG