Dostupni linkovi

50 hiljada građana, za dva mjeseca dobilo zdravstvene usluge u Općoj bolnici u Sarajevu


Opća bolnica prim.dr. "Abdulah Nakaš" u Sarajevu
Opća bolnica prim.dr. "Abdulah Nakaš" u Sarajevu

U posljednja dva mjeseca skoro 51.000 osoba je u Općoj bolnici u Sarajevu dobila blizu 200.000 zdravstvenih usluga, od čega je bilo oko 6.000 prijema na urgentnom centru, istakao je vršilac dužnosti (v.d.) direktor ove bolnice, Ismet Gavrankapetanović.

Predstavljajući podatke o učinku novog načina rada kojeg je u julu uspostavila ova zdravstvena ustanova na osnovu naredbe Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Gavrankapetanović je rekao da je i on ‘lično iznenađen ovolikim dolaskom pacijenata i potrebama građana’.

“S obzirom da smo imali situaciju sa koronom, htjeli smo da pokažemo situaciju u Kantonu Sarajevo jer nas je sve brinulo što je zdravstveni sistem mjesecima bio zatvoren i mi smo na osnovu naredbe Ministarstva zdravstva i Vlade KS od 17. jula krenuli sa novim režimom rada”, objasnio je Gavrankapetanović.

Istakao je kako je u posljednjih mjesec dana situacija značajno bolja kada je riječ o obavljanju trijaže, te da je uprkos dobrim rezultatima potrebno uspostaviti bolju koordinaciju, iako je stanje “neuporedivo bolje nego što je to bilo prije četiri mjeseca”.

Obraćajući se medijima, Gavrankapetanović se osvrnuo i na finansijska sredstva, te kazao da je Upravni odbor bolnice prihvatio ponuđeni aneks ugovora kako bi se osigurala dodatna sredstva, jer je ovaj način rada i pružanja usluga znatno skuplji.

"Ono što smo trošili u mjesec dana, potrošimo sada u jednoj sedmici. Želimo da još bolje i kvalitetnije radimo i zato nam je potrebna finansijska pomoć. Ovaj dio posla mora biti izvan politike, pomažemo građanima i to i želimo, jer razočaravajuće stvari koje svakodnevno gledamo o zapuštenim pacijentima i mladima koji umiru, a moglo im se ranije pomoći. Jedino je ispravan ovaj sistem otvorenog zdravstvenog sistema, jer ćemo posljedice onog zatvorenog dugo osjećati", istakao je Gavrankapetanović.

Mario Nenadić premijer Kantona Sarajevo (KS) je istakao da je riječ o impozantnom kolektivu i rezultatima u Općoj bolnici te naglasio da će Vlada KS nastavljati podržavati jačanje zdravstvenog sistema.

"Odobrili smo oko 50 novih radnika za Opću bolnicu i trenutno smo u fazi osposobljavanja jednog izolatorija od oko 50 mjesta na jednom spratu i zavisno od potreba proširićemo se i na drugi sprat, koji će biti gotov za nekoliko mjeseci", kazao je Nenadić.

XS
SM
MD
LG