Dostupni linkovi

U Srbiji 62 novoobolela, preminula jedna osoba, na snazi nove mere


Testiranje na prisustvo korona virusa na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" u Beogradu
Testiranje na prisustvo korona virusa na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" u Beogradu

U protekla 24 sata u Srbiji je registrovano 62 novoobolelih, dok je jedan pacijent preminuo od posledica COVID-19, saopštila je zamenica direktorke Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za medije Kriznog štaba Vlade Srbije.

U tom periodu testirano je 7.411 osoba. Na respiratoru se, kako je navela Kisić Tepavčević, nalazi 20 pacijenata.

U Srbiji su od petka na snazi nove mere Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje COVID-19 za građane koji se vraćaju iz zemalja gde je veliki broj zaraženih.

Mere podrazumevaju da su svi koji u nakon 18 časova u petak 18. septembra uđu u Srbiju pod posebnim i pojačanim zdravstvenim nadzorom.

Oni na granici dobijaju upozorenja sa instrukcijama kako da se ponašaju ukoliko imaju, odnosno ako nemaju simptome virusa korona.

Građani koji imaju simptome dužni su da se jave u kovid ambulante, dok oni koji ih nemaju trebaju odmah po povratku učiniti test samoprocene na virus korona koji je dostupan na sajtu e-zdravlje.

Zakonom predviđene kazne u slučaju ugrožavanja zdravlja ljudi kreću se od 50.000 do 150.000 dinara (od 430 do 1.280 evra). Međutim, prema rečima Kisić Tepavčević – kažnjavanje nije cilj novih mera, već da se “koliko god je moguće kontroliše širenje virusa”.

“Pitanje zakonskih odredbi i kazni zaista ne bi trebalo da bude u prvom planu. Najgora kazna bi za svakog bila da se razboli, da se inficira ovim virusom i da dalje prenosi ovu infekciju pre svega na svoje najmilije, na članove svoje porodice”, navela je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da svi oni građani Srbije koji su obaveštenje dobili prilikom ulaska u Srbiju pre 18 časova nisu u obavezi da se prijave na portal.

“Međutim, savetujemo i njima zato što je u sklopu ove prijave jedan vrlo koristan test samoprocene gde mogu da izvrše orijentacionu trijažu da li su pod povećanim rizikom u odnosu na to što trenutno osećaju”, navela je Kisić Tepavčević.

“Ovaj sistem nadzora nije napravljen da bilo kome smeta, da bilo koga na neki način uznemirava, nego naprotiv na korist svim građanima”, naveo je na konferenciji epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je zaključno sa danom 18. septembar 2020. u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih prisustvo korona virusa potvrđeno kod 56 korisnika i 22 zaposlena.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite je 1.016 a broj izlečenih zaposlenih 404.

Od početka epidemije, u Srbiji je ukupno testirano 1.063.667 osoba, od kojih je kod 32.757 potvrđeno prisustvo virusa.

XS
SM
MD
LG