Dostupni linkovi

Potpisan sporazum između BiH i Srbije o izgradnji GP Bratunac


Delegacija Bosne i Hercegovine i Srbije tokom posjete gradilištu u Bratuncu, na kojem se radi na novom graničnom prijelazu između BiH i Srbije
Delegacija Bosne i Hercegovine i Srbije tokom posjete gradilištu u Bratuncu, na kojem se radi na novom graničnom prijelazu između BiH i Srbije

Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine (BiH) Vojin Mitrović i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisali su u petak, 18. septembra Sporazum o izgradnji zajedničkog graničnog prijelaza Bratunac i Sporazum o održavanju i rekonstrukciji cestovnih međudržavnih mostova.

Ta dva sporazuma potpisana su pored mosta “Bratoljub” koji je izgrađen prije tri godine u Bratuncu na sjeveroistoku BiH.

Na mjestu koji povezuje Ljuboviju u Srbiji i Bratunac u BiH, 2017. godine, Srbija je izgradila most “Bratoljub”, dužine 227 metara. Vrijednost radova bila je 13 miliona eura, a napravljeni su i pristupni putevi mostu.

Republika Srpska (RS) je završila izgradnju pristupnih puteva iz pravca Bratunca, dok plato za carinski terminal i granični prelaz Bratunac gradi Bosna i Hercegovina o čemu je u petak i potpisan sporazum.

Izgradnja graničnog prelaza Bratunac kod mosta Bratoljub između Bosne i Hercegovine i Srbije
Izgradnja graničnog prelaza Bratunac kod mosta Bratoljub između Bosne i Hercegovine i Srbije

Vijeće ministara BiH je 30. decembra 2019. usvojilo Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta „Izgradnja graničnog prijelaza Bratunac – Ljubovija“ za šta je odobreno 14,5 miliona maraka (7, 25 miliona eura).

Ministar komunikacija i transporta BiH, Vojin Mitrović naveo je u petak u Bratuncu kako će izgradnja novog graničnog prijelaza biti završena do marta naredne godine, te da će na taj način biti rasterećeni granični prijelazi Zvornik i Rača, ali i da će dvije zemlje biti dodatno povezane.

„Ovaj granični prelaz biće prve kategorije i vjerujem da će biti završen do marta iduće godine. Sve će to dati šansu za ubrzani razvoj ove regije sa obje strane rijeke Drine. Ovdje će se graditi i poslovna zona, koja će biti prva u ovoj regiji“, rekao je ministar Mitrović.

Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević istakao je kako mu je zadovoljstvo što ima mogućnost da "u ime svoje zemlje, narodu na ovim prostorima, preda na upotrebu most Bratoljub". Dodao je da se nada kako će do kraja marta biti završeni i ostali građevinski radovi te da će most dobiti punu funkciju.

“Nadam se da će ovaj most biti spojnica između naše dve države, Srbije i Bosne Hercegovine, a Srbija kao najmnogoljudnija i najveća država na Balkanu ima obaveze da gradi dobre odnose sa svojim susedima i upravo smo danas ovde svedoci jednog takvog gesta”, izjavio je Đorđević.

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović je podsjetila kako je most Bratoljub završen 2017. godine, te da su najvažniji radovi na graničnom prijelazu, kako bi most bio zaista u funkciji.

“A to je da se završe do marta, da imamo granični prelaz prve kategorije i da ljudi i robe mogu nesmetano da prelaze granični prelaz. Da omogućimo da se narodi povezuju zato što je regionalno povezivanje negde najvažniji način i uslov razvoja bilo koje države pa i naših”, ocijenila je Mihajlović.

Ona je kazala da je potpisani Sporazum o održavanju mostova na rijeci Drini od velikog značaja i navela kako se razmišlja o uspostavi željezničkog saobraćaja između Beograda i Sarajeva.

Građevinski radovi za carinski terminal na graničnom prelazu između Bratunca i Ljubovije počeli su 2. aprila ove godine.

Novi granični prelaz će biti zajednička lokacija carinskih i policijskih organa BiH i Srbije, a radi se o međunarodnom graničnom prelazu na kojem će biti dozvoljen i promet roba koje podliježu inspekcijskom nadzoru.

Izgradnja graničnog prelaza Bratunac kod mosta Bratoljub između Bosne i Hercegovine i Srbije, u Bratuncu
Izgradnja graničnog prelaza Bratunac kod mosta Bratoljub između Bosne i Hercegovine i Srbije, u Bratuncu

Izgradnja mosta “Bratoljub”, u dužini od 227 metara, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine i koštala je oko 13 miliona eura, ali zbog nepostojanja prelaza još nije u funkciji.

Srbija je, prema dogovoru, završila izgradnju mosta i pristupne puteve sa svoje strane, RS izgradnju pristupnih puteva iz pravca Bratunca, dok plato za carinski terminal i granični prijelaz sa nadstrešnicom površine 2.000 metara kvadratnih treba da izgradi BiH.

XS
SM
MD
LG