Dostupni linkovi

Bratunac: Počela izgradnja carinskog terminala


Na novom graničnom prelazu između Bratunca i Ljubovije započeti su građevinski radovi za buduću carinski terminal. Na ovoj lokaciji ranije je izgrađen most pod nazivom „Bratoljub“, koji će povezivati Republiku Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Sredinom marta potpisan je ugovor između Uprave za indirektno oporezivanje BiH i preduzeće Enikon Gradnja iz Bratunca, a rok za zavretak radova je 365 dana.

Novi granični prelaz će biti zajednička lokacija carinskih i policijskih organa Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, a radi se o međunarodnom graničnom prelazu na kojem će biti dozvoljen i promet roba koje podliježu inspekcijskom nadzoru.

Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac izjavio je za Radio Slobodna Evropa da se dugo čekalo na odobrenje sredstava od strane Vijeća ministara BiH, ali, po dobijanju nedostajućih sredstava, odmah se krenulo u realizaciju ovog značajnog projekta.

Izgradnja mosta “Bratoljub”, u dužini od 227 metara, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine i koštala je oko 13 miliona evra, ali zbog nepostojanja prelaza još nije u funkciji.

Srbija je, prema dogovoru, završila izgradnju mosta i pristupne puteve sa svoje strane, RS izgradnju pristupnih puteva iz pravca Bratunca, dok plato za carinski terminal i granični prelaz sa nadstrešnicom površine 2.000 metara kvadratnih treba da izgradi BiH.

XS
SM
MD
LG