Dostupni linkovi

Lukašenko oduzeo diplomatski status trojici bjeloruskih ambasadora


Paval Latushka jedan od bjeloruskih ambasadora koji su ostali bez diplomatskog statusa
Paval Latushka jedan od bjeloruskih ambasadora koji su ostali bez diplomatskog statusa

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko oduzeo je diplomatski status dvojici ambasadora koji su otvoreno podržali proteste koji se širom Bjelorusije održavaju zbog rezultata na izborima koji suLukašenku donijeli šesti predsjednički mandat.

Predsjednička služba za medije saopštila je da su Paval Latushka i Ihar Lyashchenya razriješeni diplomatskog čina ukazima potpisanim 16. septembra zbog "nedoličnog ponašanja" ove dvojice diplomata.

Lyashchenya je dao ostavku na mjesto bjeloruskog ambasadora u Slovačkoj 18. avgusta, dva dana nakon što je javno podržao proteste protiv Lukašenka koji se održavaju u Bjelorusiji nakon izbora 9. avgusta.

Latushka, koji je služio kao bjeloruski ambasador u Poljskoj, Francuskoj, UNESCO-u i Španiji između 2002-2019, bio je dio Koordinacionog vijeća opozicije. ako nijedan od njih trenutno ne služi kao ambasador, obojica su i dalje imala diplomatski status.

Prema predsedničkoj pres-službi, Lukašenko je takođe smijenio i uklonio diplomatski čin bjeloruskog ambasadora u Latviji Vasila Markoviča, "zbog toga što nije pravilno izvršio svoje dužnosti".

Protesti u Belorusiji počeli su nakon izbora 9. avgusta na kojima je, prema zvaničnim rezultatima, Lukašenko ostvario pravo na šesti mandat, osvojivši više od 80 posto glasova.

Demonstranti ne priznaju rezultate izbora jer smatraju da su poradeni.

Opozicione grupe sada pozivaju na nove izbore, kao i na puštanje političkih zatvorenika, te na nezavisnu istragu u vezi policijskog nasilja prema demonstrantima nakon izbora.

XS
SM
MD
LG