Dostupni linkovi

Dodik: Kosovo ne može biti priznato


Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine izjavio je u četvrtak (17. septembra) u Istočnom Sarajevu, ‘kako Kosovo ne može biti priznato, jer Republika Srpska ne smatra da treba’.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne u Hercegovini su na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu, glasali su za priznanje Kosova, dok je treći član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik bio protiv.

"Ne zaslužuje da bude nezavisna država. Mi ne možemo prihvatiti da se primjenjuje različita praska, pogotovo u identičnim situacijama gdje je teritorijalni integritet zagarantovan međunarodnim konvencijama i poveljom Ujedinjenih naroda (UN)“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Dodik je najavio da će potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, te da će o nezavisnosti Kosova odlučivati Skupština Republike Srpske.

Ova tačka dnevnog reda razmatrana je na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH na osnovu zahtjeva Željka Komšića, koju je uputio 8. septembra.

“Priznanje Kosova kao nezavisne države Dodik nije prihvatio i to će biti tema narednih sedmica. Za očekivati je da će Dodik tražiti sjednicu Narodne Skupštine Republike Srpske (NSRS) i iznositi one teme gdje se povezuje Kosovo i Republiku Srpsku”, izjavio je Komšić nakon sjednice Predsjedništva BiH, navodeći da je to rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji.

Komšić je kazao da se Dodik pozvao na sporazum u Washingtonu, kojeg su potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova, Avdulah Hoti.

U Sarajevu su u četvrtak, održane tri sjednice Predsjedništva BiH, jedna redovna i dvije vanredne.

Na drugoj vanrednoj sjednici nije usvojen zahtjev Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, o izmiještanju ambasade Bosne i Hercegovine iz Tel Aviva u Jerusalem.

“Smatram da je važno da se ambasada preseli, jer to je dokaz prijateljstva BiH prema Izraelu i mislim da treba podržati napore da se sjedište ambasade odredi i poštuje to , kazao je Dodik u Istočnom Sarajevu.

Na redovnoj sjednici je razmatran prijedlog o pristupanje Bosne i Hercegovine “Malom šengenu.

Ovaj prijedlog je poslan Vijeću Ministara BiH na razmatranje. Inicijativu “Mali Šengen” inicirao je član Predsjedništva Milorad Dodik.

XS
SM
MD
LG