Dostupni linkovi

U BiH spriječeno krijumčarenje 32 osobe 


Pripadnici Jedinice granične policije (JGP) Zvornik i Granične policije BiH u saradnji sa službenicima Policijske uprave Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona, spriječili su krijumčarenje 12 osoba afroazijskog porijekla, saopštila je Granična policija BiH.

Krijumčarenje je otkriveno u srijedu 16. septembra na području opštine Osmaci u entitetu Republika Srpka. Kako navode iz Granične policije BiH vozač Golfa, kojeg su policijski službenici u više navrata pokušali zaustaviti, je pobjegao.

Iz Granične policije BiH saopšteno je i da je pronađena još jedna grupa od 20 osoba koja se dovodi u vezu sa prethodnom krijumčarenom grupom migranata.

Svi migranti, ukupno njih 32, privedeni su u službene prostorije JGP Zvornik. Radi se o 22 muškarca, tri žene i sedmoro maloljetnih osoba koji dolaze iz Afganistana, Iraka, Sirije i Irana. O događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva BiH, kao i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Prema podacima Ministarstvo sigurnosti BiH od početka godine registrovano je 10.000 migranata koji borave u BiH.

Od januara do jula ove godine, Granična policija BiH zaustavila je više od 7.500 osoba koje su pokušale preći ilegalno granicu sa BiH, uglavnom u njenom istočnom dijelu koji graniči sa Srbijom i Crnom Gorom.

Tužilaštvo BiH je u avgustu ove godine podiglo optužnicu protiv dvojice državljana BiH Ćazima Agića i None Sejdića zbog krijumčarenja 11 migranata sa područja Iraka.

Optuženi se terete da su, tokom 2019. godine, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, izvršili krijumčarenje i prijevoz na teritoriji Bosne i Hercegovine, ukupno 11 migranata, državljana Iraka.

Optužnicu je podignuta i protiv Miroslava Jovančićevića iz Užica, državljanina Republike Srbije, koji se tereti da je u maju 2019. godine prihvatio ponudu da, za ugovoreni novčani iznos državljane Kameruna, nakon što su prethodno ilegalno ušli iz Srbije u BiH, preveze do Sarajeva.

XS
SM
MD
LG