Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica za krijumčarenje migranata


Od januara do jula, Granična policija je zaustavila više od 7.500 osoba koje su pokušale preći ilegalno preći granicu sa BiH
Od januara do jula, Granična policija je zaustavila više od 7.500 osoba koje su pokušale preći ilegalno preći granicu sa BiH

Tužitelj Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv dvojice državljana BiH Ćazima Agića (rođenog 1982. godine u Vlasenici), te None Sejdića (rođenog 1995. godine u Sarajevu), zbog krijumčarenja 11 migranata sa područja Iraka.

U saopštenju za javnost Tužilaštva BiH navedeno je da se optuženi terete da su, tokom 2019. godine, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, izvršili krijumčarenje i prijevoz na teritoriji Bosne i Hercegovine, ukupno 11 ilegalnih migranata, državljana Iraka.

“Ilegalne migrante koji su nezakonito iz pravca Crne Gore prokrijumčareni u BiH, te nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u BiH, preuzeli su na području Bileće u namjeri da ih iznajmljenim vozilom transportuju preko teritorije Bosne i Hercegovine, radi daljeg odlaska prema zemljama EU”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužene je otkrila Granična policija BiH u okolini Bileće, grada na krajnjem jugoistoku BiH.

Optuženi se terete da su u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, prevozili krijumčarene osobe, omogućivši im na taj način boravak u BiH , čime su počinili kazneno djelo krijumčarenje osoba prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Prema podacima Ministarstvo sigurnosti BiH od početka godine registrovano je 10.000 migranata koji borave u BiH. Od januara do jula, Granična policija je zaustavila više od 7.500 osoba koje su pokušale preći ilegalno preći granicu sa BiH, uglavnom u njenom istočnom dijelu koji graniči sa Srbijom i Crnom Gorom.

XS
SM
MD
LG