Dostupni linkovi

MUP: Ugašen požar u 'Ziđinu' u Boru, bez povređenih


Bor, ilustrativna fotografija

Požar, koji je u izbio u kompaniji „Zijin Coper Bor” („Ziđin”) u Boru 16. septembra oko 20 časova, ugašen je i nije bilo povređenih, saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) za Radio Slobodna Evropa.

Iz MUP-a nisu dali detaljnije informacije o ovom slučaju.

Požar je, prema pisanju agencije Beta, zahvatio cevi od poliestera kojima se sprovode gasovi iz topionice ka Fabrici sumporne kiseline, ali se još uvek ne zna uzrok požara ni kolika je materijalna šteta.

Ziđin: Zaustavljen rad topionice bakra zbog remonta

Kompanija „Ziđin” saopštila je da je zaustavila rad topionice bakra u Boru zbog remonta, koji je bio planiran za novembar, prenosi Beta.

Razlog prevremenog remonta je, kako je objašnjeno, povećana emisija dimnih gasova proteklih dana, usled kvara na opremi pogona, što je negativno uticalo na kvalitet vazduha u Boru.

Iz kompanije dodaju da dimni gasovi iz topionice nisu jedini uzrok zagađenja vazduha u Boru i da je prekomerna emisija dimnih gasova bila problem i pre nego je ta kompanija preuzela Rudarsko-topioničarski basen (RTB) u Boru.

Zbog starosti postojećih objekata potrebno je spovesti sveobuhvatnu tehničku rekonstrukciju i delimičnu izgradnju topionice, što se posebno odnosi na sistem za sakupljanje dimnih gasova i sistem za odsumporavanje, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije tvrde da je „Ziđin“ do sada uložio 38,15 miliona dolara u unapređenje životne sredine i ekološku obnovu, a plan je, kako navode, da do kraja radnog veka rudnika u tu oblast bude investirano još 120 miliona dolara.

Prethodnih dana, „Ziđin“ se našao u žiži javnosti zbog najave gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića da će podneti krivičnu prijavu protiv ove kompanije zbog višemesečnog zagađenja gasovima i teškim metalima iz pogona topionice bakra.

Portal Insajder objavio je da je Milikić 14. septembra podneo krivičnu prijavu koja se odnosi na odgovorna lica ove kineske kompanije i da je to potvrdilo Osnovno javno tužilaštvo u Boru.

Na zagađenje su upozorili i odbornici opozicije u Skupštini Grada Bora.

Građani Bora su zbog, kako je navedeno, alarmantne koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu, protestovali krajem prošle 2019. godine.

Kineska komanija “Ziđin Majning” (Zijin Mining Group) je krajem 2018. godine preuzela RTB Bor, a tim ugovorom se obavezala i da će u rešavanje ekoloških problema uložiti 136 miliona dolara.

Protest u Boru: Hitno smanjite zagađenje vazduha
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

XS
SM
MD
LG