Dostupni linkovi

Lajčak: U Briselu o temama otvorenim na prethodnom sastanku


Miroslav Lajčak

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, najavio da će stručnjaci iz Beograda i Prištine na predstojećem sastanku, u četvrtak 17. septembra, raspravljati oko novih tema koje su njihovi politički lideri otvorili na prethodnom sastanku, održanom deset dana ranije.

"Predsednik (Aleksandar) Vučić i premijer (Avdulah) Hoti su se složili da će njihovi pregovarači slediti rešavanje međusobnih finansijskih potraživanja i aranžmana za nevećinsku zajednicu. Obe teme su veoma kompleksne. Zbog toga ćemo sutra razgovarati o finansijskim zahtevima i aranžmanima za nevećinsku zajednicu", objavio je Lajčak na svom nalogu na Tviteru.


Đurić: ZSO za Srbiju prva tačka

Direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je da će „prva tačka dnevnog reda tokom sutrašnjeg dijaloga Beograda i Prištine“ u Briselu biti Zajednica opština sa srpskom većinom.

On je to napisao na Tviteru, odgovarajući na objavu Miroslava Lajčaka.

"Hvala vam što ste domaćin sastanka. Prva tema na dnevnom redu sutra će biti Zajednica opština sa srpskom većinom. Bar za srpsku stranu. Ona koja se dogovorila pod olakšicama EU pre sedam i po godina", napisao je Đurić.


U okviru teme koju EU naziva “aranžmanina za nevećinsku zajednicu na Kosovu”, predsednik Srbije je pokrenuo pitanje Zajednice Srpskih Opština na Kosovu.

Ove navode je takođe na kraju sastanka potvrdio i Vučićev sagovornik sa Kosova, premijer Avdulah Hoti.

Vučić i Tači će se ponovo sastati u evropskoj prestonici, 28. septembra kako bi održali novu rundu na najvišem političkom nivou.

Specijalni predstavnik EU je ranije najavio da će i naredni susret Vučića i Hotija biti posvećen raspravi oko otvorenih tema, budući da se radi o “osetljivim pitanjima”.

Vučić i Hoti poslednji put su se sastali u Briselu, 7. septembra. Razgovorima je prethodio sastanak u Vašingtonu, koji je završen 4. septembra, potpisivanjem ekonosmkog sporazuma u prisustvu predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa (Trump).

XS
SM
MD
LG