Dostupni linkovi

Slovenija beleži najveći dnevni rast broja zaraženih od početka epidemije


Slovenija je zabeležila 123 nove infekcije korona virusom, posle testiranja 3.123 uzoraka, što je najveći dnevni porast slučajeva od početka epidemije u ovoj zemljii, potvrdile su zdravstvene vlasti te zemlje.

Kako se navodi, povećan je i broj hospitalizovanih i u bolnicama je trenutno 61 pacijent, od kojih je 11 na intenzivnoj nezi. Smrtni slučajevi nisu prijavljeni.

Većina infekcija ponovo je potvrđena u Ljubljani, 18, a slede Rogaška Slatina sa 15 slučajeva i Maribor sa 10.

Kacin: Epidemiološka slika zabrinjavajuća


Kako je na konferenciji za novinare rekao portparol Vlade Slovenije Jelko Kacin, epidemiološka slika je "zabrinjavajuća".

Današnji podaci odražavaju matematičke modele koji su predvideli porast infekcija, rekao je Kacin i dodao da se bolnice pripremaju na porast broja ozbiljno bolesnih pacijenata.

Šefica vladinog stručnog tima Bojana Beović rekla je dan ranije za TV Slovenija da je broj potvrđenih infekcija na 100.000 u poslednjih 14 dana premašio 40, te da je epidemija "u opsežnom zamahu", a naročito brine sve veći broj pacijenata na bolničkom lečenju i respiratorima.

Zbog pogoršanja situacije u regionu, zabeležena su dva uvezena slučaja, 48 slučajeva se odnose na lokalni prenos i 20 su iz nepoznatog izvora.

Vlada je najavila da će u četvrtak predstaviti nove mere, a Krizna grupa će se sastati u sredu uveče kako bi razgovarala o raznim opcijama i novim ograničenjima.

XS
SM
MD
LG