Dostupni linkovi

Novi premijer Japana Jošihide Suga predstavio sastav kabineta


Jošihide Suga stiže u svoju rezidenciju u Tokiju

Jošihide Suga izabran je za novog premijera Japana. On će naslediti Šinza Abea koji je prošlog meseca najavio ostavku iz zdravstvenih razloga.

Novi šef kabineta japanskog premijera Kacunobu Kato predstavio je novi sastav Vlade Japana.

Među ministrima koji su zadržali svoje ranije funkcije su ministar spoljnih poslova Tošimicu Motegi, ministar finansija Taro Aso, ministar za zemljište, infrastrukturu, saobraćaj i turizam Kazujoši Akaba, državni ministar za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju Seiko Hašimoto, državni ministar za ekonomsku i fiskalnu politiku Jasutoši Nišimura, ministar ekonomije, trgovine i industrije Hiroši Kadžijama i ministar za životnu sredinu Šindžiro Koizumi.

Japanski ministar odbrane Taro Kono podneo je ostavku na toj funkciji i imenovan je za ministra zaduženog za administrativnu reformu, dok će njegovu funkciju preuzeti Nobuo Kiši, mlađi brat bivšeg premijera Japana Šinza Abea.

Nova Vlada Japana uvela je i novu funkciju ministra za digitalizaciju, koju će vršiti Takua Hirai, bivši ministar za politiku informacionih tehnologija, javio je TASS.

Jošihide Suga (71) je dobio 314 od 462 glasova u Donjem domu Parlamenta. Za izbor je bila potrebna prosta većina. Rezultati glasanja u Gornjem domu nisu još poznati.

U ponedeljak je Suga bio izabran za novog šefa vladajuće partije.

Time je dosadašnji glavni sekretara Abeovog kabineta osigurao izbor za šefa vlade u parlamentu, gde većinu ima vladajuća koalicija Liberalnih demokrata.

Suga je stekao podršku vodećih ljudi u partiji zbog očekivanja da će nastaviti Abeovu politiku.

Najavio je da će glavni prioriteti vlade biti borba protiv korona virusa i oporavak privrede teško pogođene pandemijom.

XS
SM
MD
LG