Dostupni linkovi

U Nikšiću otvoreni dodatni bolnički kapaciteti za oboljele od COVID-a 19


Članovi Kriznog štaba u razgovoru sa ljekarima u Nikšiću, 15. septembar 2020.
Članovi Kriznog štaba u razgovoru sa ljekarima u Nikšiću, 15. septembar 2020.

Kasno sinoć, 15. septembra, svi pacijenti inficirani korona virusom kojima je neophodna hospitalizacija smješteni su u Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Brezoviku, na periferiji Nikšića.

Za oko 30-tak pacijenata, koji su ispred bolnice u Nikšiču čekali na prijem, obezbijeđeni su dodatni smještajni kapaciteti, iako je ranije rečeno da u toj bolnici više nema mjesta.

Prethodno je doktorica Opšte bolnice Nikšić, Dušanka Milatović, revoltiranoj rodbini pacijenata koji su čekali na prijem, kazala je da su mjesta u toj bolnici popunjena i da ne znaju šta da rade s pacijentima.

„Danas smo poslali u Bezovik 16 pacijenata koji su lakše i srednje teški. Direktorica Brezovika nam je rekla da tamo više nema mjesta. Ima još takvih pacijenata na čekanju, a pacijenti koji su jako teški mogu da se smjeste samo u ustanovi u kojoj ima centralni kiseonik, znači to su ustanove bolničkog tipa. Direktor bolnice zove Krizni štab da nađe rešenje gdje ćemo sa tim pacijentima. Neke koji su kritični smo priključili na kiseonik, to je ono što mi možemo. Čekamo rešenje“, kazala je Milatović.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Jevto Eraković i članovi Kriznog medicinskog štaba dr Nermin Abdić i dr Hasib Lukač obišli su kasno sinoć medicinske ustanove u Nikšiću i saopštili da su riješeni problemi izazvani naglim velikim prilivom COVID-19 pacijenata, da zdravstveni sistem Crne Gore funkcioniše u punom kapacitetu, ali da građani moraju da poštuju epidemiološke mjere i tako smanje širenje virusa.

„Ovo je veliko upozorenje i alarm za sve građane Nikšića koji koliko od sjutra moraju da promijene obrasce ponašanja. Nikšić je u opasnoj situaciji i samo odgovornošću građana Nikšića možemo izbjeći teže posljedice“, kazao je dr Eraković apelujući na građanime da se pridržavaju propisanih mjera.

Crna Gora: Nema restrikcija bez obzira na širenje epidemije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

U Nikšiću, drugom gradu po veličini u Crnoj Gori koji broji oko 57.000 stanovnika, poslednjih dana rastao je broj pacijenata oboljelih od COVID-a 19. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje, u Nikšiću je trenutno 445 aktivnih slučajeva.

Broj oboljelih u Crnog Gori je največi u regionu, 357 aktivnih slučajeva na sto hiljada stanovnika.

U utorak, 15 septembra, u Crnoj Gori registrovan je 161 novi slučaj infekcije korona virusom, čime je ukupan broj aktivnih slučajeva porastao na 2.246.

XS
SM
MD
LG