Dostupni linkovi

Srbija i RS obeležavaju Dan srpskog jedinstva


Skupština Grada Beograda jedna je od institucija na kojoj su 15. septembra istraknute zastave Srbije
Skupština Grada Beograda jedna je od institucija na kojoj su 15. septembra istraknute zastave Srbije

Srbija i Republika Srpska (RS), jedan od dva entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH), prvi put obeležavaju zajednički praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Datum 15. septembar je izabran jer je tog dana 1918. godine probijen Solunski front.

Ovaj praznik će biti zajednički obeležavan u Srbiji i Republici Srpskoj, simbolizujući jedinstvo srpskog naroda.

Tim povodom se na svom tviter nalogu oglasila se i premijerka Srbije Ana Brnabić.

“Čestitam svim građanima Srbije i Republike Srpske ‘Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave’, praznik koji po prvi put obeležavamo. Imamo mngo razloga da budemo ponosni na našu istoriju, ali u svakom trenutku moramo ostati posvećeni napretku i investiranju u budućnost”, poručila je Brnabić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nešto ranije je najavio da će najvažnije gradske ulice biti okićene sa 4.000 srpskih zastava, a most na Adi, Brankov most, palata Albanija, Dom Narodne skupštine i fontana na Slaviji biće osvetljeni u bojama srpske zastave.

“Sve državne institucije i javni objekti biće okićeni srpskim zastavama, dok će sa fontane na Slaviji biti emitovane himne Republike Srbije i Republike Srpske”, naveo je Vesić na fejsbuku.

Zastave su i na svim institucijama u Banjaluci, gde će večeras na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja biti održana svečana akademija.

Srbija i Republika Srpska, ali i srpski narod gde god da živi, slaviće ubuduće zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, sloge i nacionalne zastave, rekao je 28, avgusta predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da će taj predlog biti upućen skupštinama i vladama Srbije i Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, taj praznik bi se obeležavao i u svim sredinama u svetu gde žive Srbi.

“Time bi Srbi, gde god da žive, ne smetajući nikome, ne čineći ništa ni protiv koga, pokazali da su isti narod i da je muka, kao i uspeh jednih, uvek i muka ili uspeh onih drugih”, istakao je tada Vučić.

Državni praznici se u Srbiji mogu ustanoviti samo zakonom, a u Zakonu o državnim praznicima Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave nema.

Taj zakonski akt je poslednji put izmenjen 2011. godine.

Da bi ideja bila realizovana, potrebno je da se uobliči predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim praznicima, te da se o tome izjasni Skupština Srbije kao najviše zakonodavno telo, što do danas nije učinjeno.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG