Dostupni linkovi

Mostar: Prosvjed roditelja zbog načina organizovanja nastave u školama


Protestnu šetnju ulicama Mostara upriličila je Udruga roditelja ‘Naša djeca 2014.’.
Protestnu šetnju ulicama Mostara upriličila je Udruga roditelja ‘Naša djeca 2014.’.

Oko hiljadu roditelja odazvalo se u ponedjeljak, 14. septembra kasno poslijepodne na protestnu šetnju u Mostaru, kojom traže izmjene epidemioloških mjera u osnovnim i srednjim školama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK).

Protestnu šetnju ulicama Mostara upriličila je Udruga roditelja ‘Naša djeca 2014.’.

“Udruga roditelja ‘Naša djeca 2014.’ organizira prosvjednu šetnju povodom određenih preporuka Kriznog stožera koje je Ministarstvo obrazovanja HNK samo pretočilo u instrukcije školama, s kojima se mi ne slažemo”, kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornica Udruge Mirjana Laganin.

Ona je podsjetila kako su osnovni zahtjevi roditelja, među ostalim, da se online nastava organizira isključivo u slučaju ponovnog općeg karantina, da se mjera samoizolacije izrekne samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi, odnosno razredu, zatim da se mjeri tjelesna temperatura djeci kod kuće, a ne pri ulasku u školu, potom da se ukine ograničenje maksimalnog broja učenika na 15 i formiranje razreda u zavisnosti od kapaciteta učionica, kao i da se ispita koliko mjere utječu na psihološki i socijalni razvoj djeteta.

Odgovarajući na zabrinutosti javnosti u medijima i na društvenim mrežama, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Rašid Hadžović, na vanrednoj press-konferenciji 28. augusta uz ostalo je saopćio kako su, prema preporukama epidemiologa, školama preporučena tri modela odvijanja nastave u HN kantonu.

“Svako odjeljenje koji broji više od 15 učenika ima na raspolaganju tri modela. Prvi važi za razrede koji imaju maksimalno 18 učenika. U tom slučaju, po tri učenika bi se rotirala i u učionicama bismo stalno imali po 15 učenika. Drugi model je da grupa od maksimalno 15 učenika pohađa nastavu u školama sedam dana, a istovremeno druga grupa prati online nastavu uz kasniju rotaciju, dok je treći model tri dana nastave u školama za jednu, a dva dana za drugu grupu uz mijenjanje redoslijeda svakih sedam dana“, objasnio je tada ministar Hadžović.

On je tada kazao i da je sve mjere donijela medicinska struka, te da za slučajeve pojave korona virusa u školama će odluke donositi medicinski stručnjaci, a na školama u tim slučajevima je da obavijeste nadležne ljekare.

Školska godina je u HNK počela 7. septembra.

Na protestu roditelja u ponedjeljak uveče učestvovao je i Dragan Musa, član Upravnog odbora Udruge roditelja ‘Naša djeca 2014.’. On smatra da bi se donesene mjere u školama trebale prilagoditi stvarnom životu.

“Kao roditelj, ja sam i uspio organizirati svoju djecu, kod mene je troje djece, jedno vrtićko, dvoje u školi, ali i te promjene stalne u školi. Danas smo dobili najavu da će biti promjena u školi, vezano za raspored. I onda opet se moraju roditelji prilagođavati tim nekim rasporedima. Ja se nadam da će se čim prije ta situacija normalizirati i da će djeca nekako normalnije poći u tu školu”, kazao je Musa.

Roditelji smatraju i da na ovaj način njihova djeca neće steći potrebno znanje i obrazovanje.

“Želim da se djeca normalno obrazuju. Ne želim da pohađaju nastavu na ovaj način”, izjavila je jedna od okupljenih, Ajla Žujo, majka dvoje djece.

Inače, protesta šetnja je, kako su organizatori i tražili, održana uz poštivanje mjera fizičke distance i nošenja zaštitinih maski u situacijama kada na otvorenom nije moguće ostvariti međusobnu udaljenost od dva metra.

XS
SM
MD
LG