Dostupni linkovi

Poboljšava se zdravstveno stanje Navaljnog


Zdravstveno stanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog (Alexei Navalny) se poboljšava, te može da ustaje iz kreveta, saopštila je danas 14. septembra berlinska bolnica Charite u kojoj se nalazi Navaljni nakon sumnje na trovanjem novičokom, prenosi AP.

Iz bolnice su naveli da je Navaljni "uspješno skinut sa aparata za vještačko disanje", kao i da "može nakratko da ustane iz kreveta".

Navaljnom je pozlilo u Rusiji na domaćem letu, 20. avgusta, kada je avion prinudno prizemljen kako bi opozicionar bio primljen u bolnicu u Sibiru. Dva dana kasnije prebačen je u bolnicu u Njemačku.

Navaljni je držan u medicinski izazvanoj komi više od sedam dana i liječen protivotrovom pre nego što su bolnički zvaničnici pre sedam dana rekli da mu se stanje dovoljno poboljšalo da mogu da ga izvedu iz kome.

Njemačka vlada saopštila je danas, 14. septembra, da su specijalističke laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile da je ruski opozicioni lider otrovan nervnim agensom novičok iz sovjetskog vremena, preneo je AP.

Njemačka vojna laboratorija prethodno je potvrdila postojanje te supstance u uzorcima uzetih od Navaljnog.

On je posljednji u nizu kritičara Kremlja koji se razbolio zbog toksične materije.


XS
SM
MD
LG