Dostupni linkovi

Vučić se sastao sa patrijarhom Irinejom


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinejom.

Vučić je, kako se navodi u saopštenju na zvaničnoj internet stranici predsednika Srbije, izvestio patrijarha o pregovorima o Kosovu, koji su početkom meseca vođeni u Vašingtonu i Briselu, kao i o razgovorima vođenim sa svetskim državnicima.

Vučić i premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti potpisali su 4. septembra u Beloj kući u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Nakon sastanka u Vašingtonu, Vučić i Hoti su 7. septembra u Briselu potvrdili da su otvorili teme oko Zajednice opština sa srpskom većinom, finansijskih potraživanja i imovine. Tada naveli da su usaglasili stavove oko nestalih, raseljenih i ekonomske saradnje.

Reči je, navodi se dalje u saopštenju, bilo i o položaju srpskog naroda na Kosovu, u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Republici Srpskoj ali i drugim delovima Bosne i Hercegovine.

Posebna pažnja, ističe se, posvećena je najavi niza ambicioznih pojekata za budućnost Srbije.

Patrijarh je iskazao posebno interesovanje za ulaganja države u unapređenje zdravstvenog sistema i naročito pohvalio činjenicu da je država ubrzano pokrenula radove na rekonstrukciji deset opštih bolnica, kao i radove na izgradnji novog Kliničkog centra Srbije u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Vučić je, kako se ističe, napomenuo da je reč samo o prvoj fazi, te da je u planu rekonstrukcija još 30 opštih bolnica, kao i izgradnja kliničkih centara u Novom Sadu i Kragujevcu.

Sastanku su prisustvovali vikarni episkop remezijanski Stefan, lični sekretar patrijarha Dejan Nakić i generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković.

XS
SM
MD
LG