Dostupni linkovi

Pompeo: Američki ambasador u Kini napušta dužnost


Mike Pompeo
Mike Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo saopćio je u ponedjeljak da američki ambasador u Kini Terry Branstad napušta dužnost.

"Zahvaljujem se ambasadoru Branstadu zbog njegove službe američkom narodu duže od tri godine kao američkog ambasadora u Narodnoj Republici Kini", objavio je Pompeo u tweetu.

"Ambasador Branstad doprinio je rebalansiranju američko-kineskih odnosa kako bi bili okrenuti rezultatima, recipročni i pošteni", dodao je šef američke diplomatije.

Pompeo nije naveo razlog za odlazak Branstada s ambasadorske pozicije.

Pozivajući se na neimenovani izvor, CNN je javio da će Branstad najvjerovatnije napustiti Peking prije novembarskih američkih predsjedničkih izbora, prenosi Reuters.

Sedamdesettrogodišnji Branstad je bio dva puta guverner američke države Iove.

Bio je na položaju ambasadora u Pekingu od 2017. godine gdje je predstavljao Washington tokom perioda tenzija sa Kinom oko trgovine, lokalnih teritorijalnih pretenzija, pandemije i nereda u Hong Kongu.

U junu ga je pozvao Peking na razgovor nakon što je američki predsjednik Donald Trump potpisao zakon odobravajući sankcije protiv hongkonških dužnosnika, što je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova označilo kao "grubo miješanje u unutrašnje poslove Kine".

XS
SM
MD
LG