Dostupni linkovi

Kon: Ne očekujem meru samoizolacije nakon povratka u Srbiju


Epidemiolog Predrag Kon. Foto: 26. februar 2020.

Ne očekujem da će biti doneta mera samoizolacije (za građane koji se vraćaju sa turističkih putovanja u Srbiju, prim. aut), što ne znači da je nemoguće da Krizni štab promeni tu odluku, kaže Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, za TV Prva.

Kon navodi da postoji niz problema koji nastaju ako bi se mera samoizolacije uvela. „Svi prelazi granični moraju da budu pokriveni sa sanitarnim inspektorima (koji izdaju rešenja o samoizolaciji, prim. aut.)“, naveo je on.

Takođe, on navodi da bi uvođenje obaveze građanima da se testiraju u Srbiji po povratku moglo da dovede do „naglog punjenja i zagušenja laboratorija“.

Kon napominje da se sada putnici samo upozoravaju da, ukoliko im se jave bilo kakve tegobe po povratku iz inostranstva, hitno jave lokalnoj zdravstvenoj ustanovi.

Kon smatra i da je, kada je reč o obavezi testiranja za ulazak državljana Srbije u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, to „politička odluka“ koja nema veze sa zdravstvenim merama.

Kon: Online školska nastava ukoliko se opšta situacija pogorša

Kon navodi da je preporučio meru samoizolacije od deset dana za decu koja su došla iz inostranstva. „U Beogradu imamo 12 pozitivnih učenika i još 5 u Srbiji“, kaže Kon. On ističe da rad škola zavisi od lokalne epidemiološke situacije i da je eventualno zatvaranje škola u nadležnosti Ministarstva prosvete.

„Mi ćemo pratiti epidemiološku situaciju, ne u školama, u školama se prati posebno. Pratićemo opštu situaciju, ukoliko na nekoj teritoriji opšta situacija se pogoršava, tada će da se preduzmu mere da svi (učenici) pređu na online (nastavu)“, objašnjava Kon.

Kon je takođe naveo da su još uvek neispitane „mešovite infekcije (gripa i korona virusa)“ koje se mogu očekivati u narednom periodu.

„Zato je za zdravstvene radnike vakcina za sezonski grip obavezujuća“, rekao je on.

Kon dodaje da trenutno radi na analizi smrtnosti ljudi, koja uključuje i uzroke smrti, u Beogradu do juna ove godine.

„U martu mesecu 92 slučaja više je umrlih bilo nego protekle četiri godine u proseku (tog meseca). U aprilu je bilo 246 slučaja više, ali je zato u maju bilo 85 slučajeva manje“, rekao je Kon.

U Srbiji je, zaključno sa 11. septembrom, zvanično registrovano 32.136 osoba pozitivnih na korona virus, a 729 je preminulo.

XS
SM
MD
LG