Dostupni linkovi

Iran kritikovao Bahrein nakon dogovora sa Izraelom


Iranska zastava u Teheranu, arhivska fotografija

Iran je ocenio da je Bahrein partner u "zločinima" Izraela posle objavljivanja sporazuma o normalizaciji odnosa izmedju te dve zemlje.

"Vladari Bahreina će od sada biti partneri u zločinima cionističkog režima kao stalna pretnja bezbednosti u regionu i svetu islama", navelo je 11. septembra Ministarstvo spoljnih poslova u Teheranu.

Iran je optužio svog glavnog neprijatelja Izrael za "decenije nasilja, pokolja, rata, terora i krvoprolića u potlačenoj Palestini i regionu", prenele su agencije.

Preko „ sramotnog“ sporazuma Bahrein je "žrtvovao palestinsku stvar na oltaru američkih izbora“, dodaje se u saopštenju ministarstvo Irana uz upozorenje da će „ rezultat nesumnjivo biti rastuća mržnja potlačenog naroda Palestine, muslimana i slobodnih zemalja sveta".

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je 11. septembra uveče da je Bahrein postao druga arapska zemlja koja je za proteklih mesec dana, posle Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), odlučila da normalizuje odnose s Izraelom pod sponzorstvom Vašingtona.

Sporazum Izraela i Bahreina objavljen je manje od nedelju dana pre svečanog potpisavanja usposstavljanja punih odnosa izmedju izraela i Emirata u Beloj kući.

Šef diplomatije Bahreina će biti prisutan i potpisati odvojeni sporzum sa Netanjahuom, navodi AP.

Zahvaljući sporazumu Bahrein je četvrta arapska zemlja posle Egipta, Jordana i UAE koja će imati pune diplomatske odnose s Izraelom.

XS
SM
MD
LG