Dostupni linkovi

Vulin: Vojska Srbije obustavila 200 aktivnosti međunarodne vojne saradnje


Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin

Vojska Srbije je, sprovodeći odluku Vlade Srbije, obustavila rad na oko dve stotine međunarodnih vojnih aktivnosti koje je trebalo da se održe u narednih šest meseci, izjavio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

“U narednih šest meseci je bilo predviđeno da sa predstavnicima drugih armija sveta vežbamo ukupno osam puta... četiri puta … sa vojskama istoka, a četiri puta sa vojskama zapada”, istakao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, koji je prisustvovao generalnoj probi sutrašnje promocije najmlađih oficira Vojske Srbije.

Na drugoj strani, iz NATO alijanse je u odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) 9. septembra stigao odgovor da u mesecima koji slede nije planirana nikakva vojna aktivnost sa Srbijom.

"Nismo planirali konkretne događaje sa Srbijom za naredne mesece, ali ostajemo posvećeni partnerstvu u interesu stabilnosti i bezbednosti u regionu“, saopštila je Severnoatlantska alijansa, nakon što je Vlada Srbije na sednici 9. septembra donela odluku da u narednih šest meseci obustavi sve vojne vežbe i aktivnosti.

Odluka Vlade usledila je dan nakon što je belorusko ministarstvo odbrane objavilo informaciju da će pripadnici Oružanih snaga Vojske Srbije učestvovati na zajedničkoj vežbi sa Rusijom i Belorusijom „Slovensko bratstvo“ u Belorusiji sredinom septembra.

Vulin je postavio i pitanje učešća Vojske Srbije u mirovnim misijama u svetu.

“Kao ministar odbrane smatram da ukoliko napuštamo, odnosno, obustavljamo, rad na međunarodnim vojnim aktivnostima, treba to da uradimo i kada su u pitanju mirovne misije, bez obzira da li su u pitanju mirovne misije kojima komanduju Ujedinjene nacije ili Evropska Unija. Na nama je da donesemo odluku, a Vojska Srbije će svaku odluku sprovesti”, zaključio je Vulin.

XS
SM
MD
LG