Dostupni linkovi

Godfri: Nisam zadovoljan ekonomskom saradnjom Srbije i SAD


Entoni Godfri, Beograd, 2019.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Entoni Godfri (Anthony Godfrey) rekao je za Radio Televiziju Srbije (RTS) da nije zadovoljan stepenom ekonomske saradnje Srbije i SAD, jer želi da on bude još viši i bolji.

Godfri je istakao da ga veoma raduje što će američka razvojna agencija DFC (U.S. Development Finance Corporation) doći u Srbiju, što je dogovoreno sporazumom iz Vašingtona 4. septembra.

"Svi smo u planovima. Mnogo radimo na tome, trudeći se da sve bude spremno kako bi odmah mogli početi da rade. Ovo je nova strana u našoj istoriji saradnje", naglašava Godfri.

On je podsetio da zajednička priča Srbije i Amerike dugo traje.

"Počelo je sa Prvim svetskim ratom i od tada smo veoma bliski. Sledeće nedelje obeležavamo godišnjicu operacije Halijard tokom koje su srpske porodice rizikovale svoje živote da bi spasile američke pilote. I ja ću prisustvovati obeležavanju godišnjice", najavio je Godfri.

On je takođe rekao da se nada se da će i predsednik SAD Donald Tramp (Trump) uskoro doći u posetu Srbiji.

"Srpska vlada mora da donese mnogo teških odluka"

Godfri je istakao da je još odluka predsednika Donalda Trampa da imenuje posebnog izaslanika za poboljšanje odnosa Beograda i Prištine (Ričard Grenel, Richard Grenell)) bio jasan signal da SAD žele da pojačaju ritam kojim se stvari kreću napred i da se fokusiraju na ekonomiju i bolji život ljudi.

"Većina tih razgovora će biti u Briselu, ali mi pokušavamo da se fokusiramo na konkretne stvari koje odmah možemo da uradimo", rekao je Godfri.

"Diverzifikacija izvora snabdevanja gasom važna za sve"

Američki ambasador je objasnio da je diverzifikacija izvora snabdevanja gasom, koja se našla u jednoj od tačaka potpisanog sporazuma u Vašingtonu, važna za sve.

"Ne možemo da zavisimo od jednog izvora energije. To je značajna i politička tema. Jasno je da Rusija koristi zavisnost od samo jednog izvora energije kao instrument da postigne političke ciljeve. Za Srbiju je važno da ima slobodu izbora zasnovanu na sopstvenim interesima i ciljevima", ukazao je Godfri.

Ambasador SAD u Beogradu istakao je da uživa u Srbiji i da je veoma fizički aktivan.

"Bili smo na Staroj planini, to je spektakularna lepota. Bili smo nekoliko puta na Fruškoj gori, a prošlog vikenda smo išli kajakom oko Velikog ratnog ostrva. Bilo je fenomenalno", rekao je Entoni Godfri.

XS
SM
MD
LG