Dostupni linkovi

EU najveći trgovinski partner Srbije


Zgrada Vlade Srbije
Zgrada Vlade Srbije

Evropska unija ubedljivo je najveći i najvažniji trgovinski partner Srbije u 2019. godini, pokazuju podaci koje je objavila Delegacija EU u Srbiji. Prema ovim podacima, 63% ukupne trgovine Srbije u 2019. godini obavljeno je sa Evropskom unijom.

“Ukupna trgovina između EU i Srbije iznosila je 24,9 milijardi evra, što je za 250% više u odnosu na 2009. godinu, kada je počeo da se primenjuje Privremeni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”, navodi se u izjavi Delegacije EU.

Prošle godine EU je izvezla u Srbiju robe i usluge u vrednosti od 13,6 milijardi evra, dok je izvoz Srbije u EU imao vrednost od 11,3 milijarde evra. Rusija i Kina su na drugom i trećem mestu, navodi se u ovom izveštaju.

“Ali na znatno nižim trgovinskim nivoima (odnosno 2,7 milijardi i 2,4 milijarde), deset puta niže od trgovine između Srbije i EU, ako izuzmemo trgovinu sa CEFTA članicama koja se zapravo nalazi na drugom mestu”, stoji u dokumentu.

Delegacija EU navela je da je pored trgovine sa Evropskom unijom, regionalna trgovina na zapadnom Balkanu ta koja pruža najbolju tržišnu priliku za srpsku ekonomiju. Dodaje se da je pošle godine izvoz srpske robe u Bosnu i Hercegovinu iznosio je 1,4 milijarde evra, u Rusiju 0,83 milijarde evra, Severnu Makedoniju 0,67 milijardi evra i u Kinu 0,27 milijardi evra.

„Ove brojke pokazuju da su dobrosusedski odnosi, međusobno razumevanje, ukidanje trgovinskih barijera i dobra saradnja veoma važni za Srbiju, a proces integracije u EU je u njenom interesu. EU ostaje takođe ne samo najvažniji trgovinski partner Srbije, već i njen najveći donator i investitor“, navodi se u izjavi Delegacije EU.

Objavljene informacije zasnovane su na podacima Zavoda za statistiku Srbije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske komisije.

XS
SM
MD
LG