Dostupni linkovi

Twitter nalozi poznatih na meti hakera i bitcoin prevare


Joe Biden, Elon Musk, Barack Obama i Kim Kardashian

Društvena mreža Twitter našla se na udaru jakog hakerskog napada zbog čega su bili blokirani i kompromitirani profili nekih od najpraćenijih ličnosti na ovoj platformi.

U saopćenju Twittera navodi se da su hakeri došli do podataka zaposlenih kako bi izvršili upad na profile, uključujući predsjedničkog kandidata Demokratske stranke Joea Bidena, bivšeg predsjednika Baracka Obame, zvijezde reality programa Kim Kardashian i osnivača firme Tesla Ilona Muska.

"Primijetili smo koordinirani napad ljudi čija su meta bili naši zaposleni koji imaju pristup internom sistemu i programima. Hakeri su iskoristili pristup da preuzmu kontrolu nad određenim profilima", ističe se u saopćenju.

"Svjesni smo sigurnosnog incidenta. Istražujemo i poduzimamo korake kako da sredimo situaciju. Uskoro ćemo objaviti sve što znamo", poručili su iz Twittera.

Analitičari smatraju da je saopćenje Twittera potvrdilo bojazan sigurnosnih stručnjaka da sam sistem, a ne korisnici, može biti ugrožen.

Uloga Twittera kao platforme za komunikaciju političkih kandidata i javnih ličnosti poput američkog predsjednike Donalda Trumpa izaziva bojazan da bi moglo doći do haosa na izborima u SAD-u 3. novembra ili na neki drugi način ugroziti nacionalnu sigurnost, navodi Reuters.

Hakeri su se predstavljali kao slavne ličnosti i bogataši i od sljedbenika na društvenoj mreži tražili da im pošalju određene iznose u digitalnoj valuti bitcoin. Tokom večeri prebačeno je oko 400 bitcoina u vrijednosti od oko 120.000 dolara.

Prema podacima kompanije za digitalnu forenziku Elliptic, polovina žrtava upada imaju sredstva na berzama sa bitcoinom u SAD-u, četvrtina u Europi i četvrtinu u Aziji.

Transferi su ostavili trag koji može pomoći istražiteljima da pronađu napadače. Finansijska šteta je ograničena jer su višestruke razmjene blokirale druge vidove plaćanja nakon ugrožavanja profila na Twitteru.

Međutim, šteta nanesena reputaciji Twittera mnogo je ozbiljnija i brojni korisnici su izrazili zabrinutost jer je kompaniji trebalo dugo vremena da obustavi upad, navodi Reuters.

Više sadržaja:

XS
SM
MD
LG