Dostupni linkovi

Obaveštajna služba SAD vidi pretnje od mešanja u izbore od strane Kine, Rusije i Irana


Bela kuća

Direktor američke obaveštajne službe izneo je zabrinutost oko mešanja Kine, Rusije i Irana u američke izbore 2020. godine.

Kako je ocenila američka obaveštajna služba, Kina se nada da predsednik Donald Tramp neće biti izabran na drugi mandat, Rusija radi na tome da ocrni demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena, a Iran nastoji da podrije demokratske institucije, rekao je direktor kontraobaveštajne službe Bil Evanina.

Evanina je u saopštenju dao najnoviju procenu američkih obaveštajnih agencija oko izbornih pretnji za predstojeće američke predsedničke izbore.

"Mnogi strani akteri imaju stav oko toga koga bi više želeli da pobedi na predstojećim izborima, koje izražavaju kroz niz otvorenih i privatnih izjava, napori za prikriveno vršenje uticaja su ređi", rekao je Evanina, direktor Nacionalnog bezbednosnog centra za kontraobaveštajna pitanja.

"Mi smo pre svega zabrinuti zbog tekuće i potencijalne aktivnosti Kine, Rusije i Irana", rekao je on.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da će njegova administracija pažljivo razmotriti ovaj izveštaj, prenosi BBC.

Tramp je pre nedelju dana prvi put pomenuo odgađanje predsedničkih izbora u novembru.

"Univerzalnim glasanjem putem pošte (ne glasanjem u odsustvu, što je dobro), izbori 2020. godine bit će najnetačniji i izbori najpodložniji prevari u historiji. To će biti velika sramota za SAD. Odgoditi izbore dok ljudi ne budu mogli ispravno i sigurno glasati ???", naveo je na Twitteru 30. jula.

Demokratski poslanici su ranije izneli pritužbe da američke obaveštajne agencije ne obaveštavaju javnost u vezi sa stranim uplitanjem u ovogodišnje glasanje.

Republikanski predsednik Donald Tramp želi da osvoji drugi mandat na toj funkciji. Njegov izazivač je demokratski kandidat i bivši potpredsednik Džo Bajden.

XS
SM
MD
LG