Dostupni linkovi

Njemački poslanici traže realokaciju izbjeglica s grčkog logora Moria


Izbeglice i migranti nose svoje stvari pred požarom u Moriji 9. septembra

Njemačka vlada je pod pritiskom nakon razornog požara u izbjegličkom logoru Moria na grčkom otoku Lesbosu, dok članovi parlamentarnog bloka kancelarke Angele Merkel traže relokaciju 5.000 izbjeglica, prenosi agencija Fena.

U pismu, koje je potpisao zajedno sa 16 članova parlamenta iz reda svojih konzervativnih kolega, ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer, zatražio je da Njemačka, „ukoliko bude moguće u saradnji s drugim članicama EU, ali ukoliko bude neophodno i sama, preuzme 5.000 izbjeglica iz grčke matice“.

Pismo, u čiji je uvid došla dpa agencija, navodi da trenutna situacija nije povod za stvaranje zajedničke evropske migrantske politike, nego je prilika za pružanje humanitarne pomoći onima koji su u potrebi. Relokacija izbjeglica ublažila bi trenutnu tešku situaciju i pomogla bi Grčkoj, dodaje on.

Jedan od potpisnika, Michael Brand, član Hrišćansko demokratske unije (CDU) kancelarke Merkel, koji se bavi humanitarnim pitanjima unutar njemačke konzervativne stranke, izjavio je za javni radio da će se ponuda odnositi samo na one koji već čekaju na rješenje svojih molbi za azilom u Grčkoj.

"Mi, očigledno, ne možemo poslati signal da Evropa odgovara samo onda kada izgori izbjeglički logor", izjavio je on za emitera programa SWR.

Mještani golemog izbjegličkog logora Moria, koji je izgorio skoro do temelja u ovoj sedmici u sumnjivom slučaju podmetanja vatre, tretirani su „gore nego stoka“, dodao je Brand.

Više od 12.000 izbjeglica živjelo je u logoru, čiji je zvanični kapacitet bio za 3.000 ljudi.

Nekolicina od 16 njemačkih saveznih država izrazila je spremnost da primi neke od migranata koji su postali beskućnici, ali je savezna vlada do sada isticala značaj koordiniranog evropskog odgovora.

XS
SM
MD
LG