Dostupni linkovi

Novi požar u izbegličkom kampu Moria


Izbeglice i migranti nose svoje stvari pred požarom u Moriji 9. septembra

Novi požar izbio je večeras, 9. septembra u najvećem grčkom migrantskom kampu Moriji na Lezbosu, 24 časa posle prvog ogromnog požara kada je razoren veliki deo tog centra, prenosi fotograf agencije Frans pres (AFP).

Požar je izbio u delu kampa koji nije bio mnogo pogođen sinoć.

Nastupile su scene haosa, porodice migranata u panici su počele da beže iz kampa dok je vatra zahvatala njihove šatore, prenosi AFP.

"Morija je gotova" uzvikivali su migranti na engleskom dok su se kretali ka putu koji ji povezuju selo Moriju sa Mitilenom, glavnim gradom ostrva.

U noći od utorka na sredu ogroman požar razorio je kamp u kome je smešteno oko 12.700 ljudi uključujući 4.000 dece, što je četiri puta više od osnovnog kapaciteta kampa.

Na ostrvu Lezbos koji ima 85.000 stanovnika jutros je proglašena vanredna situacija jutros.

Prema grčkim vlastima najmanje 3.500 migranata i izbeglica ostalo je bez krova nad glavom i hitne mere su preduzete da se oni smeste.

Pravi uzrok prvog požara se ispituje, rekao je ministar za migracije Notis Mitarači koji je došao do ostrva sa grčkim ministrom unutrašnjih poslova i šefom organizacije za javno zdravlje.

"Slučajevi nezakonitog ponašanja kao ono što se desilo juče neće proći nekažnjeno. Takvo ponašanje je neprihvatljivo i takodje je potrebno poštovanje reda i zakona kao neophodan preduslov za proces azila" rekao je Mitarači.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je ranije danas "duboku tugu" i naglasila da je EU spremna da pomogne Grčkoj.

U kampu Moria je 35 osoba registrovano pozitivno na korona virus.

XS
SM
MD
LG