Dostupni linkovi

Održano pripremno ročište po tužbi Dačića protiv Marinike Tepić


U Prvom osnovnom sudu u Beogradu održano je pripremno ročište po tužbi ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića protiv potpredsednice opozicione Stranke slobode i pravde Marinike Tepić, koja ga je optužila da je uzimao novac za plaćanja "otpriznavanja" nezavisnosti Kosova, ali da je taj novac zadržao za sebe.

Adovkat Marinike Tepić Borivoje Borović rekao je novinarima da su obrazložili odgovor na tužbu i da smatraju da je tužba pritisak kojim treba da se zaplaši jedan opozicioni političar.

Tužba šefa diplomatije Ivice Dačiča za povredu ugleda i časti protiv zamenice predsednika Stranke slobode i pravde Marinike Tepić je "neosnovana i predstavlja nastojanje da se ona zaplaši kako dalje ne bi iznosila sumnje u zakonitost njegovog postupanja vezanog za povlačenje priznanja Kosova", rekao je Borović.

"Izneli smo veliki broj predloga i predložili svedoke. Predložili smo i etički odbor, da u njemu budu sociolozi Jovo Bakić i Ratko Božović, kao i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić, koji bi objasnili sudu da li je poslaničko pitanje Tepić moglo da povredi ugled Dačiću", rekao je Borović i dodao da će sledeće ročište biti 9. marta.

Marinika Tepić je novinarima objasnila da su predmet tužbe poslanička pitanja iz decembra prošle godine i naglasila da to nisu obična pitanja, već je obaveza adresanta da u roku od 15 dana na njih odgovori.

"Pitala sam Vučića da li je tačno da Dačić uzima novac za kampanju povlačenja priznanja (nezavisnosti Kosova), da Slobodan Tešić (trgovac oružjem, na crnoj listi SAD) plaća milion evra u ovoj takozvanoj kampanji.

Nakon toga je Dačić, prema rečima Tepić, na vrlo uvredljiv način odgovorio i optužio je da sarađuje sa albanskom stranom.

Ona je, u izjavi novinarima, navela da je, u formi poslaničkog pitanja, izričito rekla da ne ulazi u diplomatske načine povlačenja priznanja Kosova.

„Ja sam izričito rekla da ne ulazim u diplomatske načine povlačenja priznanja Kosova, ja sam se obratila u odnosu na delovanje Dačića koji je zloupotrebio kampanju, uzimao novac od privrednika navodno u te svrhe, a zapravo ga koristio za sebe. Gde je novac koji je dat Dačiću pod njegovim objašnjenjem povlačenja priznanja, a taj novac nije dat državama koje su povukle priznanje?", upitala je Tepić.

Ona je dodala da su predložili četiri svedoka.

"Predložili smo četiri privrednika. Dobroslava Bojovića, Miodraga Kostića, Tahira Hasanovića i Slobodana Tešića, da ih sud pozove za svedoke i da tačno vidimo kako je Dačić postupao u odnosu na moje tvrdnje i saznanja, a pometua lica jesu bila uključena", navela je.

Dačić se nije pojavio u sudu, već samo njegov advokat Nemanja Lukić.

Tokom pripremnog ročišta on je, kako je naveo, odbacio tvrdnju da je Tepić iznela vrednosni sud, kome se može verovati ili ne, već je navodima tipa "lopov koji je uzimao novac za svoj džep" iznela nešto što treba da se dokazuje da li je tačno ili ne.

Lukić je rekao i da će Dačić odrediti kolika je visina štete koja mu je naneta, koju će, kako je rečeno, ako mu bude dosuđena, pokloniti u humanitarne svrhe.

XS
SM
MD
LG