Dostupni linkovi

Stano: Kosovo i Srbija da se pozabave aranžmanima za nevećinske zajednice


Peter Stano, portparol Evropske unije  za spoljnu politiku i bezbednost
Peter Stano, portparol Evropske unije  za spoljnu politiku i bezbednost

Pitanja vezana za poziciju manjinskih zajednica na Kosovu su već otvorena u okviru brisleksog dijaloga, a zvaničnici Evropske unije (EU) najavljuju da je moguće da strane raspravljaju i o onim pitanjima oko kojih su strane postigle saglasnost u ranijim fazama pregovora.

Peter Stano, portparol Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost nije želeo da direktno odgovori na pitanje da li je tema Zajednice srpskih opština na Kosovu ponovo predmet rasprave, budući da se radi o već postignutom dogovoru među stranama.

Međutim, Stano je najavio da će se raspravljati i o dogovorima postignutim ranije u dijalogu.

“Kao deo pregovora o jednom sveobuhvatnom sporazumu, sada je od suštinske važnosti da se (Kosovo i Srbija) takođe pozabave i sveukupnim aranžmanima za sve nevećinske zajednice”, istakao je Stano.

Na stastanku na najvišem političkom nivou u okviru briselskog dijaloga, koji je održan 7 septembra, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je pokrenuo pitanje ZSO. Ove navode je potvrdio i njegov sagovornik, premijer Kosova, Avdulah Hoti.

Inače, formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom predviđeno je prvim Briselskim sporazumom iz 2013. postignutom u dijalogu Kosova i Srbije. Konkretni detalji su dalje usaglašeni principima/opštim elementima iz 2015.

Lideri će prema najavi, nastaviti da raspravljaju o temi koju evropska strana nazvala "pozicijom nevećinskih zajednica na Kosovu”, na sastanku koji je zakazan da se podrži u Briselu 28 septembra.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je krajnje vreme da proces dijaloga bude uspešno priveden kraju.

"Danas je tačno 10 godina otkako je Generalna skupština Ujedinjenih nacija pozdravila spremnost Evropske unije da posreduje u procesu dijaloga Beograda i Prištine. Krajnje je vreme da on bude uspešno priveden kraju", napisao je Lajčak 9. septembra na Tviteru.

Prema rečima portaprola Petera Stana, ovo je zajedničko stajalište svih država članica EU.

“Krajnje je vreme da se nađe obostrano prihvatljivo rešenje. To je trebalo da se dogodi odavno. Radimo na tome da ove probleme dovedemo do uspešnog rešenja”, poručio je Stano.

XS
SM
MD
LG